Dossier coronavirusEconomieIn de persZelfstandig & Vennootschap

Wat zijn de gevolgen van de coronamaatregelen voor de vastgoedsector?

Dan toch geen btw-revolutie in de vastgoedsector?

Het hoofddoel van een vastgoedmakelaar is nog steeds om koper en verkoper (of huurder en verhuurder) bij elkaar te brengen en samen tot overeenstemming te komen. In deze tijden houdt dat natuurlijk ook een risico in, zeker wanneer kandidaat-verkopers om de haverklap de makelaar met bezoekers over de vloer krijgt. Net daarom moeten makelaars de nodige voorzichtigheid aan de dag leggen. CIB Vlaanderen communiceerde nu hoe zij de nieuwste richtlijnen en regels dienen toe te passen.

Sluiten in het weekend of niet?

Winkels moeten, behoudens een aantal uitzonderingen voor voedingswinkels en apothekers, sluiten in het weekend. Voor vastgoedkantoren is het niet helemaal duidelijk of zij al dan niet een winkel zijn (er komen per slot van rekening ook kandidaat-kopers, eigenaars, kandidaat-huurders en verhuurders over de vloer) of dat zij net zoals andere kantoren en bedrijven (hier komen ook klanten of zakelijke relaties over de vloer) in het weekend open mogen blijven. CIB Vlaanderen, de overkoepelende confederatie van immobiliënberoepen, schotelde de vraag voor aan de overheid en kreeg geen uitsluitsel. Vanuit de overheid werd er gevraagd om, althans voorlopig, zelf tot maatregelen te komen die tegemoetkomen aan het doel van de overheidsmaatregelen (de samenkomst van mensen vermijden en social distancing garanderen).

Op basis hiervan is het voor vastgoedkantoren aangeraden om met gesloten deuren te werken en enkel nog kandidaten op afspraak te ontvangen. Door geen toegang tot het publiek te verlenen voorkomt men enerzijds een kwalificatie als winkel, terwijl anderzijds de samenkomst van mensen wordt vermeden. Indien er met gesloten deuren wordt gewerkt, mag men in principe ook tijdens het weekend “open” zijn.

Andere maatregelen voor vastgoedkantoren

CIB Vlaanderen raadt vastgoedmakelaars aan om de richtlijnen van de overheid strikt op te volgen en dus geen handen te schudden, de handen regelmatig te ontsmetten en zeep te voorzien. Ook de typische balpen met ketting haal je maar beter weg.

Wat de huisbezoeken betreft, wordt er aangeraden om een goede spreiding te voorzien. Wanneer het te bezoeken pand bewoond is, tref je best extra voorzorgsmaatregelen. Vraag bezoekers bijvoorbeeld om geen voorwerpen of deurklinken aan te raken en maak zelf gebruik van wegwerphandschoenen om hen rond te leiden.

In Nederland stapt de vastgoedsector steevast over naar videobezichtigingen waarbij de makelaar zelf het huis filmt en op verzoek inzoomt. Enkel bij concrete interesse vindt er nog een fysiek bezoek plaats. Ook dergelijke creatieve maatregelen kunnen hier werken.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie