Werk & SociaalWerk en ontslag

Moet er een wettelijk kader komen voor onbetaalde stages buiten de opleiding?

Naar aanleiding van International Interns Day stak Frédéric Piccavet hevig van wal: stages buiten de opleiding, dat behoeft volgens hem een wetgevend kader. Volgens hem is België een van de slechtste spelers van de Europese markt.

Waar het schoentje knelt

In sommige opleidingen studeren steeds meer jongeren af. De oververzadigde arbeidsmarkt heeft geresulteerd in steeds hogere vereisten voor jonge sollicitanten. Werkervaring is blijkbaar een cruciale factor geworden – niet eenvoudig voor zij die net een diploma op zak hebben. Steeds meer jongeren zoeken daarom maar hun heil in de zogenaamde onbetaalde stages. Enkele maanden gratis werken, intussen allerhande kosten moeten dekken en zelfs geen cent onkostenvergoeding krijgen – dat blijkt de praktijk te zijn.

Anderzijds werkt het effectief en verhoogt het de kansen op de arbeidsmarkt. Toch roept het systeem ook vragen op: lang niet iedereen heeft genoeg centen op zijn spaarrekening om zo’n onbetaalde stage te bekostigen. Het succes op de arbeidsmarkt hangt met andere woorden af van de hoegrootheid van de spaarrekening, wat uiteraard de ongelijkheid voedt. Volgens het onderzoek van de Vlaamse Jeugdraad zou geen enkel ander Europees land het even slecht doen als België, althans als het aankomt op het vergoeden van stagiairs buiten de opleiding.

Ook het Europees jeugdplatform hekelt de situatie

Het Europees jeugdplatform berekende dat 80% van de  Belgische stagiairs aan de slag gaan onder het mom van een onbetaalde stage. Ook hier is België de slechtste speler van het Europese vasteland. De hieronder weergegeven cijfers uit een Eurobarometer-onderzoek moeten dat dan ook beamen. Zuzana Vaneckova noemt het een “grote drempel voor sociale mobiliteit”.

Al in mei diende het Europees jeugdforum een klacht in bij het Europees Comité voor de Sociale Rechten. Ze hekelt hierbij de schending van twee artikelen van het Europees Sociaal Handvest: de bijzondere bescherming van kinderen en jongeren en het recht op een billijke vergoeding. Hiermee willen ze een precedent scheppen en de praktijk van onbetaalde stages definitief een halt toeroepen.

Geef een reactie