Werk & SociaalZiekte en verzorging

Geen erkenning terreurslachtoffers New York

De slachtoffers van de terreuraanslag in New York kunnen nog geen aanspraak maken op een vergoeding.De slachtoffers van de terreuraanslag in New York kunnen nog geen aanspraak maken op een vergoeding.

Terreurslachtoffers kunnen in België een speciaal statuut verkrijgen dat hen recht geeft op een herstelpensioen, de terugbetaling van medische kosten en een zogenaamde Kaart van nationale solidariteit. Die Kaart van Nationale solidariteit doet denken aan de erkenning van oorlogsslachtoffers en biedt hen bepaalde voordelen.

Lijst met erkende daden van terrorisme

Om aanspraak te maken op het speciale statuut moet de terreurdaad ook opgenomen worden op een speciale lijst met erkende daden van terrorisme. Vandaag verscheen in het Belgisch Staatsblad een update van die lijst, met daarin alle erkende terreurdaden waarbij Belgische slachtoffers vielen. Volgende terreurdaden verkregen intussen erkenning:

 • De aanslag op de metro in Brussel op 8 juni 2012;
 • De aanslag op het Joods museum in Brussel op 24 mei 2014;
 • De aanslag op een supermarkt in Parijs op 9 januari 2015;
 • De aanslag in Bamako, Mali, op 6 maart 2015;
 • De aanslag op een museum in Tunis, Tunesië, op 18 maart 2015;
 • De aanslag op een strand in Sousse, Tunesië, op 26 juni 2015;
 • De aanslag op de concertzaal in Parijs op 13 november 2015;
 • De aanslag op een hotel in Bamako, Mali, op 20 november 2015;
 • De aanslag op de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek in Brussel op 22 maart 2016;
 • De aanslag in Nice op 14 juli 2016;
 • De aanslag in Charleroi op 6 augustus 2016;
 • De aanslag in Schaarbeek op 5 oktober 2016;
 • De aanslag in een discotheek in Istanboel, Turkije, op nieuwjaarsdag 1 januari 2017;
 • De aanslag in Stockholm, Zweden, op 7 april 2017;
 • De aanslag in Barcelona, Spanje, op 17 augustus 2017;
 • De aanslag in Brussel op 25 augustus 2017.

Aanslag in New York nog niet opgenomen

Opvallend: de aanslag in New York is nog niet opgenomen in deze lijst die vandaag gepubliceerd werd. De reden hiervoor is echter minder dramatisch dan het lijkt: de nieuwe lijst met erkende daden van terrorisme werd ter ondertekening voorgelegd op 26 oktober 2017 en nu pas gepubliceerd. De aanslag in New York dateert echter van 1 november 2017 en kon dus nog niet worden opgenomen. Aangenomen wordt dat er nu opnieuw een lijst zal volgen waarin de aanslag op voetgangs en fietsers in New York wél zal worden opgenomen. Wanneer de vernieuwde lijst met erkende daden van terrorisme zal gepubliceerd worden, dat is momenteel nog koffiedik kijken.

Voordelen van de erkenning

Toegegeven: de wetgeving hieromtrent staat nog niet helemaal op punt, maar er is toch al vrij veel duidelijkheid over de exacte voordelen die de slachtoffers genieten. Zo kunnen de slachtoffers zich rechtstreeks richten tot de zogenaamde Commissie voor financiële hulp aan slachtoffers van opzettelijke gewelddaden en occasionele redders. Slachtoffers zullen zich niet langer burgerlijke partij moeten stellen en lange juridische procedures moeten afwachten, procedures waarbij zelden een cent schadevergoeding kan gerecupereerd worden.

De regeling omtrent het statuut van nationale solidariteit dient nog verder te worden uitgewerkt. Ook enkele knelpunten, waardoor niet alle slachtoffers in aanmerking zouden komen, moeten nog worden weggewerkt.

Bijkomstige voorwaarden voor vergoeding

Om aanspraak te maken op die vergoeding dient de terreuraanslag in de eerste plaats opgenomen te worden op de lijst met erkende daden van terrorisme. De slachtoffers van de terreurdaad in New York kunnen dus momenteel nog geen vergoeding aanvragen, spoedig zou daar verandering in moeten komen. Bovendien moeten de slachtoffers over de Belgische nationaliteit beschikken of een duurzaam verblijf in België kunnen aantonen.

Indien de terreurdaad in België plaats heeft gevonden, zoals bijvoorbeeld op 22 maart 2016, is de nationaliteitsvereiste geen voorwaarde: dan kunnen alle slachtoffers beroep doen op de vergoeding.

Geef een reactie