In de persInternationaal

Wetgever werkt aan goedkopere sterilisatie katten

Eerder had de Vlaamse regering de sterilisatie van alle katten geboren na 1 september 2014 verplicht. Eigenaars krijgen wel nog tot 1 januari 2020 de tijd om aan deze verplichting te voldoen. Het doel is duidelijk: vat krijgen op de kattenpopulatie en dit in het belang van de dieren zelf. Ook Vlaams minister van dierenwelzijn Ben Weyts onderstreepte dat eerder al. Overigens is zo’n verplichting ook in Wallonië en Brussel van toepassing. Nu komt de wetgever de eigenaars tegemoet door het btw-tarief te verlagen.

Lees ook: Identificatie- en registratieplicht voor alle katten

Van 21% naar 6% btw op sterilisatie kat

Tot op heden betaal je nog steeds 21% btw op de sterilisatie van een kat. Dat brengt de wetgever terug naar 6%. Hierdoor zal de sterilisatie van een kat goedkoper worden. De sterilisatie van een poes kost nu al snel zo’n €120,-. Met het verlaagde btw tarief moet dat toch zo’n €15,- goedkoper worden.

Ondanks de verplichte sterilisatie komen er nog steeds veel kleine poesjes in de dierenasielen terecht. Op 23 april 2019 werd daarom door GAIA (Global Action in the Interest of Animals) een petitie overhandigd aan kamervoorzitter Siegfried Bracke. Ongeveer 57.000 mensen vroegen daarbij om zo’n verlaagd btw-tarief. De wetgever stemt nu in met het verlaagd btw-tarief.

“Als het steriliseren van katten een burgerplicht is geworden, is het net zo legitiem dat de overheid de mensen helpt die verplichting na te komen.” (Ann De Greef, directeur GAIA)

Europa moet nog goedkeuring geven

Hoewel er nationaal eensgezindheid lijkt te bestaan om tot zo’n verlaagd btw-tarief over te gaan, zal het verlaagde btw-tarief nog niet meteen van toepassing zijn. Daarvoor is immers een wijziging nodig van bijlage III van de Europese btw-richtlijn 2006/12/EG. In deze bijlage zijn de leveringen van goederen en diensten opgenomen waarvoor de lidstaten een verlaagd btw-tarief mogen toepassen. Kattensterilisatie is niet in deze bijlage opgenomen en dus mag België in principe geen lager btw-tarief toepassen. Enkel wanneer de bijlage wordt gewijzigd, mag dat wel.

Daarom zal federaal minister van Financiën Alexander De Croo een en ander moeten motiveren bij de administratie van de Europese Commissie. Tot dan blijft het btw-tarief van 21% nog steeds behouden.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Geef een reactie