De burgerLeven & WonenWerk & SociaalWerk en ontslagZiekte en verzorging

Zelfstandigen genieten ruimere dekking Verzekering Gewaarborgd Wonen

Indien ze aan een aantal voorwaarden voldoen, kunnen zowel werknemers als zelfstandigen beroep doen op de gratis Verzekering Gewaarborgd Wonen. Echter kwam de Verzekering Gewaarborgd Wonen bij zelfstandigen niet tussen indien er sprake was van het onvrijwillige neerleggen van de zelfstandige activiteit. Daar komt nu verandering in. Overigens voorziet men nog een aantal wijzigingen. Vooral de versoepeling van de tewerkstellingsvoorwaarden en het feit dat uitzendarbeid ook in aanmerking komt, zijn daarbij opvallend.

Wat is de Verzekering Gewaarborgd Wonen?

De Verzekering Gewaarborgd Wonen is een gratis verzekering die de verzekerde helpt de hypotheek te betalen bij ziekte of bij jobverlies. Om in aanmerking te komen voor de Verzekering Gewaarborgd Wonen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen (m.b.t. het geleende bedrag, de waarde van de woning, tewerkstellingsvoorwaarden en de inkomensvoorwaarden). Indien er aan de dekkingsvoorwaarden is voldaan, zal de verzekeraar tussenkomen in de afbetaling van het hypothecair krediet.

De huidige Verzekering Gewaarborgd Wonen komt enkel tussenbeide indien het inkomensverlies het gevolg is van:

  • Arbeidsongeschiktheid (werknemers en zelfstandigen);
  • Onvrijwillige werkloosheid (werknemers);
  • Inkomensverlies ten gevolge van overlijden (werknemers en zelfstandigen).

Uitgebreidere dekking voor zelfstandigen

In de praktijk konden zelfstandigen niet op de regeling onvrijwillige werkloosheid rekenen en verleende de Verzekering Gewaarborgd Inkomen enkel dekking indien de zelfstandige arbeidsongeschikt werd.

Echter zal de Verzekering Gewaarborgd Wonen voortaan ook zelfstandigen die onvrijwillig hun zelfstandige activiteiten moeten neerleggen en een overbruggingsrecht of een werkloosheidsuitkering ontvangen, helpen.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie