Proces

Zeven keer gratis juridisch advies: zo is het mogelijk!

Een ongeval schuilt soms in een klein hoekje. Wat dan gezegd van jouw ziekenfonds dat ineens enkele duizenden euro’s terug komt vorderen. We weten lang niet altijd wat de juridische mogelijkheden zijn. Gratis juridisch advies kan dan een oplossing bieden. Er bestaan verschillende manieren om gratis juridisch advies te bekomen.

# 1. Contacteer hulp- en bijstandsorganisaties

Er zijn in België heel wat hulp- en bijstandsorganisaties die gratis juridisch advies verlenen. Meestal zijn dergelijke organisaties gespecialiseerd in specifieke domeinen. In vele gevallen gaat het om vakbonden die gratis juridisch advies verlenen aan hun leden. Uiteraard gaat het voornamelijk om gratis juridisch advies m.b.t. sociaal recht. Ook bij de vzw Sociale Dienst voor het Vlaams Overheidspersoneel kan gratis (telefonisch) juridisch advies bekomen worden.

Hiernaast zijn er dan weer de OCMW-diensten die vaak ook gratis juridisch advies kunnen verlenen en zijn er allerhande andere instanties. Denk bijvoorbeeld aan de huurdersbonden. Andere organisaties bieden juridisch advies aan tegen een lage prijs. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de zogenoemde wetswinkels.

# 2. Juridische eerstelijnshulp bij de Justitiehuizen

Indien je te maken krijgt met een gerechtelijke procedure kan je eveneens bij het Justitiehuis terecht. Het Justitiehuis zal een advocaat ter beschikking stellen die jou van gratis juridisch advies zal voorzien. Echter zal het Justitiehuis jouw zaak niet onderzoeken of behandelen of geen advies geven in een ingewikkelde zaak. In zo’n geval zal meestal wel doorverwezen worden naar andere bevoegde diensten.

# 3. Gratis juridisch advies via Rechtsbijstandscommissies

In ieder gerechtelijk arrondissement zijn er wel Commissies voor Juridische Bijstand te vinden. Ook zij bieden gratis juridische eerstelijnsbijstand aan. Ook hier zullen de Commissies louter een eerste oriëntering bieden en de zaak niet zomaar afhandelen. Vooral in echtscheidingszaken of bij overtredingen blijkt dat advies echter heel waardevol te zijn.

# 4. Gratis eerste juridisch advies bij advocaat

Veel advocaten bieden een gratis eerste gesprek aan waarbij je van gratis juridisch advies wordt voorzien. Meestal zal het een eenvoudige oriëntering betreffen maar zo weet je wel al snel wat de mogelijkheden zijn en of procederen al dan niet slaagkansen heeft. Uiteraard kan je ook meteen met de advocaat verder, maar het hoeft echter geen verplichting te zijn. Een gratis eerste juridisch advies verkrijgen en nadien ‘nog even bedenktijd vragen’ kan zeker.

Overigens kan je meestal ook bij de notaris terecht voor een gratis advies. Betalen moet je meestal pas doen wanneer je er ook effectief een dossier opent.

# 5. Advies op de griffie

Voor echt juridisch advies moet je niet op de griffie zijn. De griffie moet zich immers onafhankelijk opstellen en mag jou niet adviseren. Daarvoor moet je nu eenmaal een advocaat of een andere vorm van bijstand inschakelen. Eigenlijk juridisch advies kan je er dus niet verkrijgen, maar wanneer het gaat om administratieve zaken of vragen omtrent het verloop van de procedure zal men jou graag bijstaan.

# 6. Gratis telefonisch juridisch advies

Via de Vlaamse Balies kan je eveneens gratis telefonische rechtsbijstand verkrijgen. Zo biedt de Telebalie (02.511.50.45) iedere werkdag van 12 tot 15 uur gratis juridisch advies. Eventueel kan je ook vragen om je door te verwijzen naar een advocaat of kan je er praktische inlichtingen ontvangen.

# 7. Gratis juridisch advies via de rechtsverzekeraar

Helemaal gratis is het juridisch advies niet want je betaalde immers netjes de premie van jouw rechtsbijstandsverzekering. Vaak kan je via de verzekeraar echter ook gewoon gratis juridisch advies verkrijgen. In dat geval is het de verzekeraar die de advocaatkosten zal vergoeden.

3 reacties

  • Geachte,

    Al jaren aan een stuk hebben we last van een jankende hond bij de buurman. Het is telkens een gejank als de buurman niet thuis is. Dat kan tot na middernacht zijn.
    Stappen die we al ondernomen hebben:
    – gesprek met de buurman
    – de wijkagent die bij de buurman is langs geweest
    maar…. buurman negeert alles en het probleem blijft.
    Welke stappen kunnen er nu nog genomen worden om dit “buurvriendelijk” op te lossen?

    groeten
    Jef Trappers

  • Na ons pensioen in 2011 zijn wij naar een huurappartement gaan wonen aan de kust. Op het hoogste verdiep wonen wij en hebben een leuk terras. We dachten dit wat op te vrolijken met planten en enige partylichtjes in de zomer altijd leuk om buiten te zitten.
    Onze onderburen hebben we niet veel contact mee, temeer omdat zij ons steeds hebben laten voelen dat wij “maar” huurders waren en zij eigenaars, weliswaar allemaal 2de verblijvers. Met onze huiseigenaar hebben wij een vrij goed contact. Maar onlangs is het jaarlijkse vergadering geweest, waarbij er beslist is dat er in de toekomst geen lichtjes meer mogen gehangen worden. Mits wij de enige waren die dit hadden, leek ons dit een echte pestmaatregel van onze medeburen. Dus de syndic heeft ons gisteren hiervan op de hoogte gesteld, omdat onze huiseigenaar dit nog niet had gedaan.
    Zijn wij nu verplicht deze af te breken? Hebben deze buren zoveel macht dat wij eigenlijk op ons terras niet meer kunnen zetten wat wij leuk vinden? Deze lichtjes stoort niemand, integendeel want veel omliggende buren zeggen ons hoe leuk ons terras eruit ziet. Kan u ons doorgeven of wij enig inspraak hebben? Wij vinden het zo erg , na 12 jaren hier te wonen. Alvast bedankt voor uw antwoord.

Geef een reactie