BoeteProcesProcesvoeringStraf

Gratis juridisch advies vergaren: hoe werkt dat?

Bij een boete voor een verkeersovertreding of andere problemen in het verkeer, kan je online vaak gratis juridisch advies krijgen. Maar hoe werkt dit dan en over welke problemen gaat dit? Wij onderzochten het voor jou.

Gratis advies bij CJB

Wat is het CJB? Dat is de Commissie voor Juridische Bijstand, een gratis juridische bijstand die iedereen kan gebruiken, ongeacht je inkomen. Let wel op dat dit enkel voor eenvoudige vragen is (ook wel juridische eerstelijnsbijstand genoemd), en geen uitgebreide bijstand. Je kan dus bij jouw lokaal OCMW, Justitiehuis of Sociaal huis langsgaan voor advies rond welke dienst je moet contacteren, of je een advocaat moet raadplegen, wat de rechtbank van jou verwacht etc. Je vindt online de contactgegevens van jouw dichtstbijzijnde OCMW en je kan ook terecht op de website van de balie van jouw provincie voor meer info.

Online advies rond verkeersovertredingen

Online zal je ook al advocatenkantoren gezien hebben waarbij je gratis advies kan krijgen als je bijvoorbeeld een boete voor dronken rijden hebt gekregen. Helemaal gratis is dat niet, maar vaak is het voor jou helemaal geen bijkomende kost. Dit komt omdat de meeste autobestuurders recht hebben op gratis legaal advies via hun autoverzekering die wettelijk verplicht is. Door de rechtsbijstandverzekering die bijna bij elke autoverzekering zit, worden ook de kosten van het gerecht gedekt bij een geschil. Je hebt hierbij de keuze om te werken met de advocaat die je verzekering aanraadt, of zelf online advies te vragen aan een advocaat die gespecialiseerd is in straf- en verkeersrecht. Let wel op: dit telt dus enkel voor problemen in het verkeer rond drugs, ongevallen, snelheid, alcohol en vluchtmisdrijf. Als je voor een boete in verband met alcohol voor de rechtbank moet komen, kan een gespecialiseerd team jou dus begeleiden.

Wat met pro-Deo?

Naast juridische “eerstelijnsbijstand” (zoals bij CJB) heb je ook nog “tweedelijnsbijstand”, wat een pro-Deoadvocaat wordt genoemd. Enkel mensen die minderjarig zijn, of te weinig eigen middelen hebben voor een advocaat, hebben recht op een pro-Deoadvocaat. Zo’n advocaat wordt door de federale overheid betaald, en waarborgt het recht op verdediging. Afhankelijk van je inkomsten, is de dienstverlening volledig gratis of moet je een kleine kost zelf betalen. Als je beroep wil doen op pro-Deo moet je dus bewijzen van je bestaansmiddelen en lasten kunnen voorleggen.

Vraag advies aan je verzekering

Natuurlijk is het juridisch advies via je verzekering niet geheel kosteloos, maar het is geen extra kost voor velen die een rechtsbijstandverzekering hebben. Vraag dus steeds raad aan je verzekering en houd in de gaten waarvoor je gedekt bent en waarvoor niet. Een rechtsbijstandverzekering zit vaak bij je familiale of brandverzekering, maar is geen verplichte verzekering in België. Terwijl heel wat Vlamingen verzekerd zijn, verschijnen er nog steeds veel mensen onverdedigd voor de politierechtbank of maken ze geen gebruik van hun rechtsbijstand. Ons laatste advies: vraag niet enkel raad aan je verzekering, maar informeer ook zelf naar advocaten, je hebt namelijk bij een rechtsbijstandverzekering altijd vrije keuze van juridische verdediging.

Geef een reactie