EconomieFiscaalZelfstandig & Vennootschap

Fiscaal voordeel meewerkende partner optimaliseren: eigen kosten laten inbrengen?

Indien je een eenmanszaak hebt kan je de echtgenoot of echtgenote zonder volwaardig sociaal statuut een bezoldiging geven. Voorwaarde is wel dat jouw partner dan ook effectief meewerkt in jouw zaak. Het grote voordeel? De bezoldiging (in principe 30% van jouw netto-inkomen, maar het kan ook oplopen tot 50%) die jij aan jouw partner toekent, kan je gewoon fiscaal aftrekken. Jouw partner moet het dan wel aangeven, maar dat is door de lagere belastingtarieven meestal interessanter. Maar laat je jouw meewerkende partner dan ook zelf de kosten aftrekken? Het kan. Maar let toch goed op.

Lees ook: Is het een goed idee om jouw kind een loon toe te kennen in jouw eenmanszaak?

Meewerkende partner zelf kosten laten aftrekken

Het is perfect toegelaten dat de meewerkende echtgenoot zelf kosten aantoont om ze zo fiscaal in mindering te brengen. Echter kan de meewerkende echtgenoot ook opteren voor het forfaitair regime. Dan heeft de meewerkende partner recht op een forfaitaire fiscale aftrek van:

  • 5 % ;
  • Met een maximum van € 4.150,- ;
  • Na aftrek van de sociale zekerheidsbijdrage.

Het aftrekken van de eigen kosten is met andere woorden pas interessant indien het forfaitair bedrag werd overschreden. Maar zelfs dan kan het interessanter zijn om vast te houden aan het forfaitair regime.

Of de kosten toch gewoon zelf aangeven?

Zo kan je overwegen om de kosten gewoon zelf aan te geven. Veel van de gemaakte kosten kan je immers ook gewoon op jouw eigen eenmanszaak zetten. Zorg er dan voor dat je over facturen beschikt die van jouw btw-nummer voorzien zijn en naar jouw zaak verwijzen.

Zelfs kosten die duidelijk voor jouw meewerkende partner zijn, denk bijvoorbeeld aan opleidingskosten, kan jij inbrengen – net zoals je dat voor jouw personeel kan doen. Zo maak je maximaal gebruik van het kostenforfait en kan je een groter deel inbrengen (niet louter het deel dat boven het forfait uitsteekt) en dit terwijl jij aan de hogere percentages wordt belast.

Anderzijds dalen zo wel jouw netto-inkomsten, waardoor het toewijsbaar gedeelte voor de meewerkende partner daalt – net zoals het kostenforfait. Maak daarom steeds de berekening en ga na wat het voordeligste is voor jullie situatie.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie