De burgerFeaturedIn de persLeven & Wonen

BA-verzekering voor verschillende voertuigen afgeschaft

Vanaf 1 juni 2019 zullen verschillende (trage) voertuigen geen BA-verzekering meer moeten hebben. De wetgever voegt de uitzondering expliciet toe aan de WAM-wet en dit om verwarring te voorkomen. De wetgever kiest er expliciet voor om de verzekeringsplicht voor bromfietsen van klasse A, die niet sneller dan 25 km/u rijden, te behouden. De reden hiervoor is dat de impact bij ongevallen vaak groter is ten gevolge van hun hogere gewicht. De vrijstelling is wel van toepassing op hoverboards, elektrische rolstoelen, elektrische fietsen, monowheels en andere motorrijtuigen (excl. bromfietsen van klasse A) die maximaal 25 km/u rijden.

Moesten zij dan een BA-verzekering hebben?

Sommigen zullen waarschijnlijk hun wenkbrauwen fronsen. En dat is niet onlogisch, want in de praktijk zijn er maar weinigen die voor bovenstaande voertuigen ook effectief een BA-verzekering afsluiten. Maar dat is wel wat in de WAM-wet geschreven staat. Het geeft immers aan dat elk ‘rijtuig en voertuig’ dat door ‘mechanische kracht wordt gedreven’, zonder dat het ‘aan spoorstaven is gebonden,’ een aansprakelijkheidsverzekering moet hebben. En ook pakweg een fiets met een elektrische garageknop of een elektrische step voldoen bijvoorbeeld aan bovenstaande vereisten.


Tip: bespaar tot 400 euro in 4 minuten

Een autoverzekering is meer dan gewoon een verplicht nummertje. Het houdt je uit de rats en zorgt ervoor dat je na een ongeval niet wordt gepluimd. Toch wil dat niet zeggen dat je te veel moet betalen voor je autoverzekering. De praktijk leert dat je tot 400 euro kan besparen door over te stappen. Via de vergelijkingstool van mefirst.be vind je meteen de goedkoopste én beste autoverzekeraar.


Sinds 1 juni geen BA-verzekering meer nodig

Met ingang van 1 juni 2019 heeft de wetgever een uitzondering voorzien voor bovenstaande motorrijtuigen. De voorwaarde is wel dat ze door de mechanische kracht de snelheid van 25 km/u niet kunnen overschrijden en dat het niet gaat om een bromfiets van klasse A. Miniquads en minimoto’s vallen dan wel weer onder de vrijstelling (zo ze niet sneller dan 25 km/u kunnen rijden).

Wat bij een ongeval?

Indien het uiteindelijk alsnog tot een ongeval komt, hoeft dat nog niet te betekenen dat de slachtoffers door de insolventie van de aansprakelijke geen schadeloosstelling kunnen bekomen. Integendeel.

In de eerste plaats zijn er immers ook andere verzekeringen die de burgerrechtelijke aansprakelijkheid buiten overeenkomst dekken. Het gaat bijvoorbeeld om de BA privéleven of de BA familiale. Als slachtoffer kan je je dan ook rechtstreeks tot de verzekeraar wenden.

Lees ook: Dekt de BA Familiale de schade aan een geleende fiets?

Indien de aansprakelijke bestuurder echter niet over zo’n verzekering beschikt, kan het slachtoffer nog steeds een aanvraag voor een schadevergoeding indienen bij het Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds.Onderkant formulier


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie