Dossier coronavirusIn de pers

Vlaamse dienstencheques blijven langer geldig door coronacrisis

Verschillende dienstenchequebedrijven blijven door de coronamaatregelen gesloten en daardoor dreigen aangekochte dienstencheques te vervallen. De Vlaamse overheid voorziet deze dienstencheques nu van een nieuwe vervaldatum. Daarnaast zal de Vlaamse overheid een hogere tussenkomst toekennen aan de dienstenchequebedrijven zodat ze hun werknemers en klanten beter kunnen beschermen.

Vlaamse dienstencheques blijven langer geldig

In de eerste plaats zorgt Vlaanderen ervoor dat reeds aangekochte dienstencheques niet zullen vervallen omdat de dienstenchequebedrijven gesloten blijven. Daarom verlengt het de dienstencheques die in maart en april 2020 zouden vervallen met drie maanden, de dienstencheques die in mei 2020 vervallen met twee maanden en de dienstencheques die in juni 2020 vervallen met 1 maand.

Dienstencheques uitgegeven inNormale vervaldatumNieuwe vervaldatum
Maart 2019Eind maart 2020Eind juni 2020
April 2019Eind april 2020Eind juli 2020
Mei 2019Eind mei 2020Eind juli 2020
Juni 2019Eind juni 2020Eind juli 2020

Hogere overheidstussenkomst bij dienstencheques

Een dienstencheque kost de gebruiker normaal 9 of 10 euro. Het dienstenchequebedrijf mag wel een aantal extra kosten aanrekenen, zoals verplaatsingskosten of administratiekosten. Hoe dan ook volstaat dit niet om de werknemers en de werking van het dienstenchequebedrijf te vergoeden. Daarom kent de overheid een subsidie toe bovenop de aanschafprijs van de dienstencheque. De subsidie bedraagt zo’n 14 euro per dienstencheque, maar is onder andere afhankelijk van het door de gebruiker betaalde deel en dus ook van het aantal gekochte dienstencheques of de sociale situatie.

Nu heeft Vlaanderen beslist om specifiek voor dienstencheques met een prestatiedatum van 16 maart tot en met 19 april 2020 daarbovenop een extra vergoeding van 8,64 euro te betalen. Het is de bedoeling om de dienstenchequebedrijven levensvatbaar te houden en om de nodige maatregelen te financieren opdat de werknemers in veilige omstandigheden kunnen werken. De redenering is dat het ook de veiligheid van de gezinnen ten goede komt. De dienstenchequebedrijven zijn verplicht om voor de prestaties vanaf 6 april 2020 minstens 25% van de hogere tegemoetkoming te besteden aan veiligheidsmaatregelen.

Geef een reactie