Werk & SociaalWerk en ontslag

Full stack developer worden in Vlaanderen of Nederland: de steunmaatregelen

De vraag naar IT-medewerkers neemt al jaren toe. De vacatures zijn moeilijk om in te vullen en de krapte op de arbeidsmarkt is enorm. Tegelijkertijd hebben andere sectoren het moeilijk en zijn er nog steeds veel werklozen. De overstap naar de IT-sector lijkt dan ook heel logisch. Onder andere het beroep van full stack developer klinkt aanlokkelijk. Zowel in Vlaanderen als in Nederland zijn er steunmaatregelen voor wie zich wil (om)scholen. We lichten de mogelijkheden voor je toe.

Wat is een full stack developer?

De full stack developer kunnen we het beste omschrijven als het manusje-van-alles van de IT-sector. Het gaat om een programmeur die zowel aan de voorkant (front-end) als aan de achterkant (back-end) actief is. Hij is op geen van beide niveaus een echte expert, maar hij heeft wel een grondige kennis van beide aspecten van een website. Doordat er veel van deze programmeur wordt verwacht, is een goede opleiding noodzakelijk.

Nederland: STAP-budget aanvragen

In Nederland is het zogeheten STAP-budget een hulpmiddel om een opleiding te volgen en zich te ontpoppen tot een full stack developer. Het gaat om een opleidingsbudget voor eenieder die zijn of haar positie op de arbeidsmarkt wil verbeteren. Vandaar ook de benaming: STAP staat voor Stimulans Arbeidsmarkt Positie. Zowel volwassen werkzoekenden als werkenden kunnen jaarlijks tot 1.000 euro STAP-budget ontvangen voor scholing en ontwikkeling. Dit budget kan men onder andere gebruiken om een opleiding tot full stack developer te volgen. Er moet wel voldoende budget beschikbaar zijn. De volgende aanvraagperiode start op maandag 2 januari 2023 om 10.00 uur. Tot dan is het niet mogelijk om een nieuwe aanvraag in te dienen, het budget is uitgeput.

Vlaanderen: opleidingsverlof, opleidingscheques en opleidingskrediet

In Vlaanderen wordt de opleiding tot full stack developer onder meer aangeboden door Syntra. Deze opleiding komt in aanmerking voor opleidingscheques, Vlaams opleidingsverlof en Vlaams opleidingskrediet. Weet wel dat er voorwaarden aan zijn verbonden. Zo kunnen hooggeschoolden bijvoorbeeld enkel een beroep doen op de opleidingscheques als ze een attest loopbaanbegeleiding van ten hoogste zes jaar oud hebben. Bovendien moet dit attest verklaren dat men de opleiding noodzakelijk vindt ter uitvoering van een persoonlijk ontwikkelingsplan. Eenzelfde voorwaarde geldt voor het opleidingskrediet.

  • Opleidingscheques: werknemers kunnen opleidingscheques kopen om hun positie op de arbeidsmarkt te verstevigen. De werknemer betaalt slechts de helft van de cheque, de Vlaamse overheid betaalt de andere helft.
  • Aanmoedigingspremie voor opleidingskrediet in de privésector: een aanmoedigingspremie voor wie in de privésector werkt en tijdelijk de loopbaan onderbreekt voor het volgen van een opleiding. Deze premie komt bovenop de onderbrekingsuitkering van de RVA.
  • Vlaams opleidingsverlof: onder voorwaarden kunnen werknemers in de privésector tot 125 uur verlof opnemen met behoud van loon. Deze uren kunnen worden gebruikt om de opleiding te volgen of om te studeren.

De bovenstaande maatregelen zijn er voor werknemers. Als werkzoekende is het ook mogelijk om een opleiding tot full stack developer te volgen. Elk jaar selecteert de VDAB een aantal opleidingen die werkzoekenden kosteloos kunnen volgen. Het is aan te raden om contact op te nemen met de VDAB om de mogelijkheden te bespreken.

 

Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie