ConsumentEconomie

Versoepelde toegang tot basisbankdienst

Vanaf 1 december 2024 worden de toegangsvoorwaarden voor de basisbankdienst versoepeld, wat de toegankelijkheid van deze essentiële financiële dienstverlening voor particulieren die in de Europese Unie verblijven vergroot. De federale regering heeft besloten om het maximumbedrag dat consumenten op hun rekeningen mogen hebben om in aanmerking te komen voor de basisbankdienst te verhogen van 6.000 naar 10.000 euro. Daarnaast wordt een indexeringsmechanisme geïntroduceerd dat het toegestane saldo jaarlijks zal aanpassen aan de consumptieprijsindex. Deze veranderingen maken deel uit van een bredere hervorming om financiële diensten voor meer mensen toegankelijk te maken.

Wat is de basisbankdienst?

De basisbankdienst garandeert dat elke particulier die in de Europese Unie woont, toegang heeft tot ten minste één zichtrekening met een debetkaart om essentiële bankverrichtingen te kunnen uitvoeren. Dit omvat onder meer het doen van betalingen, het opnemen van geld en het overboeken van bedragen. Banken zijn verplicht om deze dienst aan te bieden, behalve als de consument reeds toegang heeft tot een vergelijkbare dienst of niet voldoet aan bepaalde voorwaarden. De basisbankdienst is vastgelegd in het Wetboek van Economisch Recht en is bedoeld om financiële uitsluiting tegen te gaan.

Nieuwe voorwaarden vanaf 1 december 2024

Om in aanmerking te komen voor de basisbankdienst, mag een particulier momenteel geen andere zichtrekening hebben bij een Belgische bank en het gemiddelde gecumuleerde creditsaldo op al de rekeningen mag bovendien niet hoger zijn dan 6.000 euro. Vanaf 1 december 2024 wordt dit maximumsaldo verhoogd naar 10.000 euro. Deze wijziging komt na een lange periode waarin het bedrag niet was aangepast, de laatste herziening dateert namelijk al van 2007. Het nieuwe maximumbedrag zal voortaan jaarlijks worden aangepast aan de inflatie, met behulp van de consumptieprijsindex voor de maand november. Het aangepaste bedrag wordt elk jaar vóór 16 december gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en wordt van kracht op 1 januari van het volgende jaar.

Aanpassingen in de wetgeving

De versoepeling van de voorwaarden is doorgevoerd in zowel artikel VII.59 van het Wetboek van Economisch Recht als in het Koninklijk Besluit van 2003 over de basisbankdienst. Deze aanpassingen zorgen ervoor dat de nieuwe regels consistent worden toegepast. Voor de consumenten die al gebruikmaken van de basisbankdienst, verandert er niets tenzij hun saldo boven het nieuwe limietbedrag uitstijgt.

Door deze wijzigingen wordt het in ieder geval makkelijker voor particulieren om gebruik te maken van de basisbankdienst, zelfs als ze wat meer spaargeld hebben dan voorheen was toegestaan. De jaarlijkse indexering zorgt ervoor dat het toegestane saldo mee-evolueert met de inflatie, waardoor de basisbankdienst ook op lange termijn toegankelijk blijft voor mensen met een bescheiden spaarbedrag.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie