Sociale ondersteuningWerk & Sociaal

Huishoudelijke energiescans voor grotere groep kwetsbare gezinnen

Bij een huishoudelijke energiescan komt een specialist thuis langs. Op basis van een grondige doorlichting geeft hij alle vormen van nutteloos energieverbruik aan. Zo kan de energiescan aangeven dat er op bepaalde plaatsen isolatie noodzakelijk is maar zal hij ook de verwarmingsinstallatie en de eventuele thermosstaten onder de loep nemen. Vooral bij de eigenaars van kleine eengezinswoningen blijken de huishoudelijke energiescans populair te zijn.

Kwetsbare huurders vallen uit de boot

Het doel van de energiescans is om de kwetsbare gezinnen te helpen bij het besparen op hun energiekosten. Om zo’n energiescan aan te vragen moet je dan ook voldoen aan enkele strikte voorwaarden. Echter blijkt dat veel huurders niet in aanmerking komen voor een scan omdat de huurprijs te hoog zou liggen. Vooral in centrumsteden waar de huurprijzen een stuk hoger liggen blijkt de grens weinig realistisch te zijn. Deze groep kwetsbare gezinnen valt dan ook uit de boot.

Momenteel ligt de huurgrens voor een woning of appartement vast op 462,74 euro per maand. Er is wel een toeslag voorzien voor zij die in een centrumstad wonen of in de rand rond Brussel. In die laatste twee gevallen mag de huurprijs 512,74 euro bedragen.

Wij gingen even op zoek naar woningen of appartementen die aan deze vereisten voldoen. In Gent konden we via klassieke immowebsites geen enkele woning vinden. Een kleine studio die eerder doet denken aan een studentenkamer behoort er echter wel tot de mogelijkheden. Mits wat hevig speurwerk konden we nog net een studio vinden van 52m² maar slapen doe je dan wel in de woonkamer. In Antwerpen vonden we dan weer een studio van 35 m² waarbij je eerst over het toilet moet struikelen om dan in de douche te belanden. De grenzen liggen inderdaad te laag voor de meeste (kwetsbare) huurders.

Via Immoweb.be konden we volgende studio’s / appartementen vinden binnen de grens van 512,74 euro.

Optrekking huurgrens en tweede scan

Nu zouden deze grenzen voor kwetsbare gezinnen opgetrokken worden. Het basisbedrag zal nu opgetrokken worden naar 500 euro en de toeslag voor centrumsteden blijft gelijk aan vijftig euro. De verhoogde huurdrempel zal ook worden doorgevoerd in het regime van de netbeheerderspremies voor sociale doelgroepen. Verder voorziet de decreetgever de mogelijkheid tot een tweede scan voor zij die bereid zijn om over te gaan tot energiebesparende investeringen.

In het geval van Gent zouden we zo toch al een klein appartementje van 60 m² kunnen vinden en ook een klein huisje behoort inderdaad tot de mogelijkheden. Het blijft wel moeilijk om een appartement of woning te vinden onder die grens. Hetzelfde zien we ook in andere steden zoals Antwerpen en in de Brusselse rand.

De nieuwe regeling geldt sinds 1 januari 2018 (retroactieve werking).

Geef een reactie