BelastingenDe burgerEconomieIn de pers

Vergeet betaalde bedrijfsvoorheffing inkomsten deeleconomie niet te recupereren

De zogenoemde bijkluswet wijzigde het belastingstelsel van de inkomsten uit de deeleconomie. Zo moeten deze inkomsten niet aangegeven worden in de inkomstenbelasting, maar worden ze aan een tarief van 20% belast. De bedrijfsvoorheffing moet met andere woorden niet worden ingehouden. Uiteraard moet er wel aan een aantal voorwaarden zijn voldaan en mogen de inkomsten niet meer bedragen dan 6.130 euro (geïndexeerd bedrag voor aanslagjaar 2019).

Lees ook: Dit zijn de regels om onbelast bij te verdienen in de deeleconomie

Waarom recupereren bedrijfsvoorheffing inkomsten deeleconomie?

De bijkluswet verscheen in het Belgisch Staatsblad van 26 juli 2018 maar kende een retroactieve werking met ingang van 1 januari 2018. Mogelijks werd er dus reeds bedrijfsvoorheffing ingehouden. In een nieuw bericht van de Algemene Administratie van de Fiscaliteit herinnert het de dienstverleners in de deeleconomie eraan om de bedrijfsvoorheffing te recupereren in de aangifte van de inkomstenbelasting aj. 2019.


Tip: investeer in dromen van anderen

Mozzeno brengt particuliere investeerders en kredietnemers samen. Hierbij rekent het op de kracht van de deeleconomie. Consumenten lenen van andere consumenten en dit aan eerlijke tarieven waar de banken niet rijker van worden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een elektrische fiets kopen, hun leningen hergroeperen of hun droomhuwelijk financieren. En dankzij de PROTECT-verzekering hoeven investeerders niks te vrezen. Positief geld, noemen ze het zelf.


Recupereren van betaalde bedrijfsvoorheffing deeleconomie

Indien in 2018 bedrijfsvoorheffing werd ingehouden op de inkomsten uit de deeleconomie, dien je dit aan te geven in deel 1 van de aangifte van de inkomstenbelasting. Hiervoor gebruik je de code 1461 of 2461.

Ben je onderworpen aan de belasting van niet-inwoners en dien je geen aangifte in? Dan moet je een bezwaarschrift indienen. Dit kan je doen via Myminfin of schriftelijk bij Algemene Administratie van de Fiscaliteit, Centrum Buitenland, Kruidtuinlaan 50, 1000 Brussel.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie