EconomieZelfstandig & Vennootschap

Oude auto afgeschreven in eenmanszaak: ideaal cadeau voor zoon of dochter?

Mogelijks heb je jouw wagen in jouw eenmanszaak helemaal afgeschreven en is het tijd voor een nieuwe wagen. Dan kan je jouw auto opnieuw verkopen, maar het kan natuurlijk ook interessant zijn om de wagen aan jouw inwonend kind te geven. Kan dat zomaar en waar moet je op letten?

Auto aan kind geven via een handgift

Een handgift is de meest voordelige manier om jouw kind de auto te geven. Dit doe je door een aangetekende brief te zenden aan jouw kind en daarin de handgift aan te kondigen. Zo sta je bewijsrechtelijk sterk. Vervolgens overhandig je de sleutels aan jouw kind en schrijft het kind de auto in op zijn of haarnaam. Zorg er ook voor dat de verzekering e.d. op naam van het kind staat. Zo kan de controleur daar niet moeilijk over doen.

Fiscale gevolgen van de schenking

Fiscaal gezien spreekt de fiscus hier van een voordeel. Dit voordeel is belastbaar als gewone winst of baten en gelijk aan de verkoopwaarde van de auto vermenigvuldigd met het percentage beroepsgebruik. Voor de btw spreken we dan weer van een onttrekking en moet je een intern stuk opmaken. Hierbij reken je 21% btw op de normale waarde indien je de auto wel had verkocht.

Of je verkoopt de wagen gewoon…

Fiscaal gezien is het verkopen van jouw voordeliger dan het weggeven ervan. Dit omdat je bij de verkoop maar 16,5% moet betalen op de meerwaarde. Wel kan de fiscus een eventueel verschil tussen de gevraagde prijs en de verkoopwaarde als een voordeel van alle aard aanzien.

Kortom: spreek erover met jouw boekhouder en ga na wat fiscaal en financieel het interessantst is.

 

Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie