Economie

Nieuwe erkenningen voor platformen deeleconomie

Een nieuw KB zorgt voor de erkenning van een aantal “elektronische platformen van de deeleconomie”. Die erkenning is broodnodig om van het fiscaal gunstig regime te kunnen genieten en heikele discussies met de ficus te omzeilen. Naast de zes nieuwe erkenningen, verliest ook één platform zijn erkenning. Dat laatste is een unicum.

Waarom is zo’n erkenning noodzakelijk?

We hadden het er in een eerder artikel al eens over: een erkenning is noodzakelijk om van het fiscaal gunstregime te kunnen genieten. De inkomsten die je bijvoorbeeld verwerft door te koken voor een buurman, worden dan belast aan 20% (na forfaitaire kostenaftrek: 10%). Je moet in dat geval ook geen btw-nummer aanvragen, je hoeft je niet in te schrijven bij het KBO, je moet geen sociale bijdragen betalen en je moet geen zelfstandig statuut aanvragen. Er zijn wel maximale grenzen vastgelegd: voor aanslagjaar 2018 ligt die grens op 5.100 euro.


Tip: investeer in dromen van anderen

Mozzeno brengt particuliere investeerders en kredietnemers samen. Hierbij rekent het op de kracht van de deeleconomie. Consumenten lenen van andere consumenten en dit aan eerlijke tarieven waar de banken niet rijker van worden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een elektrische fiets kopen, hun leningen hergroeperen of hun droomhuwelijk financieren. En dankzij de PROTECT-verzekering hoeven investeerders niks te vrezen. Positief geld, noemen ze het zelf.


Nieuw erkende platformen

Zes platformen hebben nu ook een erkenning gekregen en zullen in de loop van 2018 waarschijnlijk hun intrede doen. Over sommigen van hen konden we al een woordje informatie terugvinden, anderen blijven zich verschuilen onder een mysterieus gewaad.

De eerste in het rijtje is Beautydash. Wat Beautydash exact zal doen, dat kunnen we nog niet zeggen. Er zijn slechts bitter weinig gegevens beschikbaar. Op basis van de gegevens van de Kruispuntbank van Ondernemingen en hun NACE(BEL)-codes, kunnen we gokken dat het mogelijks iets met schoonheidsverzorging te maken zal hebben (wat ook de naam al doet vermoeden). Binnenkort een schoonheidsspecialist onder het stelsel van de deeleconomie? Momenteel is het nog even koffiedik kijken.

Bij Crowdfilms is de opzet alvast een stukje duidelijker: even een buurjongen vragen om jouw feestje te komen filmen tegen betaling. Althans, dat doet de website ons vermoeden.

Shortstreet zal dan weer een oplossing bieden voor lokale winkeluitbaters. Zo zouden ook zij in staat moeten zijn om lokale producten aan huis te leveren, door gebruik te maken van lokale chauffeurs die de goederen van A tot B brengen. Ook Parcify zal zich focussen op koerierdiensten, maar kiest voornamelijk voor grotere ondernemingen en webshops.

Verder bekwamen ook twee bijleskantoren een erkenning, namelijk Eigenonderwijs en Het Bijlesbureau. Ruim 30% van alle erkenningen gaat intussen naar ondernemingen die actief zijn op vlak van studiebegeleiding. Wordt de Belgische deeleconomie er een van bijlessen? De huidige tendens wijst alvast in die richting.

Bringr verliest erkenning

De erkenning van het elektronisch platform Bringr werd retroactief ingetrokken. Het platform Bringr was een onderdeel van bpost en verkreeg zijn erkenning pas op 1 maart 2017 en kondigde dat toen nog met veel gejuich aan. Waarom bringr niet meer onder de deeleconomie zal ressorteren, kunnen we niet zeggen. Van bringr zelf kregen we ook (nog) geen reactie. Mogelijks heeft een eerdere klacht van transporteursorganisatie Transport en Logistiek Vlaanderen er iets mee te maken. Hoe dan ook zou het conflict tussen de wetgeving op goederentransport (en een eventuele verzoening met de deeleconomie) een mooi onderzoek kunnen uitmaken. Wat wel duidelijk is: om chauffeur te worden van bringr zal je aan alle fiscale en sociaalrechtelijke verplichtingen moeten voldoen en over de nodige vergunningen en toestemmingen moeten beschikken (een transportvergunning voor het vervoer van goederen). Of hoe de deeleconomie er een is van vallen en opstaan.

Geef een reactie