ContractenEconomieZelfstandig & Vennootschap

Beperkte maximale betalingstermijn voor niet-kmo’s

Grote ondernemingen kennen een sterke contractuele positie en dwingen daardoor eenvoudig gunstige contractuele voorwaarden af. Dat zet de cashflow van kmo’s al eens onder druk, met een risico op falingen en betalingsproblemen. De invloed op de economie is niet klein en daarom wordt de contractuele vrijheid van grote ondernemingen, indien ze een contractuele relatie aangaan met kmo’s, beperkt. De nieuwe regels gelden voor overeenkomsten die gesloten worden vanaf 29 april 2020.

Verhouding grote onderneming en kmo

Opdat de beperking van toepassing zou zijn, moet de schuldeiser een grote onderneming (niet-kmo) zijn en moet de schuldenaar een kmo zijn, te beoordelen op het moment van het sluiten van de overeenkomst. Een onderneming is een kmo indien niet meer dan één van deze criteria wordt overschreden:

  • Jaargemiddelde aantal werknemers: 50;
  • Jaaromzet excl. btw: € 9.000.000;
  • Balanstotaal: € 4.500.000.

Beperking contractuele betalingstermijn

Wanneer een niet-kmo een contractuele relatie aangaat met een kmo, bedraagt de maximale contractuele betalingstermijn zestig kalenderdagen. Bedingen die anders bepalen, worden voor niet-geschreven gehouden. Hierdoor zal de wettelijke betalingstermijn van dertig dagen van toepassing zijn.

Beperking maximale controle- en verificatietermijn

Ten slotte mag ook de termijn voor het vaststellen van de conformiteit van de diensten of goederen, eveneens niet langer zijn dan dertig kalenderdagen.

 

Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie