ConsumentEconomie

Binnenkort waarschuwing op voedingssupplementen met cafeïne en rodegistrijst

De Minister van Volksgezondheid, Maggie De Block, zal voedingssupplementen die rodegistrijst, cafeïne, lycopeen en/of luteïne bevatten, aan strengere regels onderwerpen. Momenteel moeten voedingssupplementen die choline, carnitine of ubiquinone reeds aan extra voorwaarden voldoen. Die extra voorwaarden zijn aangegeven in het KB van 12 februari 2009, BS 18 maart 2009. Maggie De Block voegt nu vier stoffen aan dat rijtje toe: rodegistrijst, cafeïne, luteïne en lycopeen.

Bijkomende voorwaarden voor rodegistrijst in voedingssupplementen

Rodegistrijst is een voedingsmiddel dat ontstaat ten gevolge van de fermentatie van rijst. Het heeft dezelfde werking als statines en zorgt voor de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed. Onafhankelijke onderzoeken hebben echter reeds veelvuldig op talrijke bijwerkingen gewezen. Vooral spierpijn, maag- en darmklachten worden vaak genoemd. Ook ernstige klachten zoals spierafbraak en alvleesklierontsteking kwamen reeds naar voren.  Niet voor niets vroeg de Hoge Gezondheidsraad eerder al naar een verbod van rodegistrijst. Dat advies van de Hoge Gezondheidsraad over rodegistrijst kan je via de website van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu nalezen.

Tot een algemeen verbod komt het echter niet. Toch grijpt minister Maggie de Block preventief in. Zo zal het voedingssupplement dat rodegistrijst bevat, de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid moeten vermelden zonder dat de grens van 10 mg/dag mag worden overschreden. Bovendien moet er een waarschuwing op het etiket aangebracht worden en gelden er een aantal andere strikte regels (bv. een maximumgehalte aan citrine). De nieuwe verplichtingen gaan al meteen in op 29 november 2018 en dit zonder overgangsmaatregel.

Bijkomende voorwaarden voor cafeïne in voedingssupplementen

Ook cafeïne is als pepmiddel vaak aanwezig in voedingssupplementen en dit in grote hoeveelheden. Hoewel cafeïne de hartslag en de ademhaling stimuleert, brengt het bij hoge doseringen vaak nadelen met zich mee. Zo kan het voor een “vlottere stoelgang” zorgen en kunnen verslavings- en gewenningsverschijnselen optreden. Ook spierafbraak, een verhoogde bloeddruk en atriumfibrillatie worden veelvuldig genoemd.

De Minister van Volksgezondheid geeft ook hier aan dat de fabrikant de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van maximum 80 mg/dag moet vermelden. Hiernaast moet de etikettering voldoen aan de verordening 1169/2011. Ook hier gaan de nieuwe regels in principe in vanaf 29 november 2018. Wel heeft de Minister een overgangsmaatregel voorzien: de producten die voordien in de handel werden gebracht en geëtiketteerd zijn, mogen tijdelijk nog tot 26 oktober 2019 worden verkocht.

Bijkomende voorwaarden voor luteïne en lycopeen in voedingssupplementen

Gelijkaardige regels zien we ook voor het gebruik van luteïne en lycopeen in voedingssupplementen.

Luteïne helpt maculadegeneratie tegen te gaan. In extreme hoeveelheden kan er echter verkleuring van de huid optreden. De verpakking zal de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid moeten vermelden zonder dat het minder mag bedragen dan 2 mg/dag en meer mag bedragen dan 20 mg/dag. Er is, net zoals bij cafeïne, een overgangsmaatregel voorzien dat loopt tot 26 oktober 2019.

Ook Lycopeen vinden we vaak terug in voedingssupplementen. Vroeger werd aangenomen dat het de kans op prostaatkanker zou verkleinen, hoewel recente onderzoeken dat weerlegden. Toch zijn er nog een aantal andere gezondheidsvoordelen aan verbonden, zoals het verkleinen van de kans op hartziektes. Bovendien hebben andere onderzoeken aangetoond dat lycopeen de groei van kankercellen zou vertragen. Echter brengt een hoge inname van lycopeen enkele belangrijke klachten met zich mee. Denk aan misselijkheid, gasvorming in de darmen en een lage bloeddruk. Bij extreem hoge inname kan er zelfs lycopendodermie (rode verkleuring van de huid) optreden.

De Minister legt hier een verplichte vermelding op van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, dat tussen 2,5 mg/dag en 15 mg/dag moet bedragen. Bovendien moet het voldoen aan de Novel food-verordening (verordening nr. 2015/2283). Ook hier is er echter sprake van een overgangsmaatregel tot 26 oktober 2019.

Geef een reactie