De burgerLeven & Wonen

Brandverzekering en schatting heropbouwwaarde: tijd voor een check-up?

Wanneer je een brandverzekering afsluit, zal men de heropbouwwaarde van het gebouw en de waarde van de inboedel bepalen. Indien het uiteindelijk misloopt, is dit dan ook het bedrag dat je maximaal kan krijgen. Het is belangrijk om de heropbouwwaarde goed in te schatten. Enkel zo ben je helemaal zeker dat je het volledige bedrag van de verzekeraar ontvangt. Overigens is ook een te ruime schatting geen goed idee.

Lees ook: Volstaat alleen een blokpolis voor het appartementsgebouw?

Zorg ervoor dat je voldoende verzekerd bent

Dit vinden de meeste mensen logisch: indien je de heropbouwwaarde van jouw woning te laag inschat, zal je bij een totaal verlies niet de volledige schade vergoed zien. Indien de waarde inclusief de inboedel €400.000,- bedraagt maar je dit schatte op €350.000,- zal de verzekeraar uiteraard maar een deel van het bedrag uitkeren. Je betaalde immers ook een lagere premie.

Wat mensen echter vaak niet weten is dat dit ook het geval is indien slechts een deel van het gebouw schade oploopt. Stel bijvoorbeeld dat de keuken in rook opgaat en de schade oploopt tot €50.000,-. Toch beduidend lager dan de verzekerde waarde van €350.000,-? Toch zal de verzekeraar slechts 87,5 % vergoeden (350.000/400.000).

Je mag ook niet oververzekerd zijn

Wat de brandverzekering betreft is ook oververzekeren geen goed idee. Want de verzekering zal steeds maximaal de feitelijke schade dekken. Indien de feitelijke schade beperkter is, krijg je dus niet de verzekerde heropbouwwaarde.

Zo voorkom je problemen met jouw brandverzekering

Uiteraard geef je alles gewoon correct door aan jouw verzekeraar. Wanneer je alles correct aangaf, zal de evenredigheidsregel immers meestal niet worden toegepast. Je moet echter ook alle wijzigingen die daarop volgen aangeven. Het gaat vooral om de verbouwingen die je aan jouw woning doet. De gewone evolutie (bv. nieuwe televisie, nieuwe bank, etc.) hoef je in principe niet te melden, dit volgt al uit de automatische indexering. Hiernaast moet je ook melding maken van eventuele nieuwe risico’s.

Vergeet echter ook niet professionele activiteiten te melden. Indien je een eigen zaak hebt en in de woning ook zakelijke eigendommen staan, zal de brandverzekering dit immers meestal niet dekken. Spreek erover met jouw verzekeraar. Dat is overigens ook een ideaal moment om de heropbouwwaarde aan een check-up te onderwerpen.
Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie