Het duurzaam gedachtegoed lijkt intussen overal door te dringen. Daarom beslissen steeds meer bedrijven om in te zetten op duurzame alternatieven zoals het openbaar vervoer. Maar ook de elektrische bedrijfsfiets wint aan belang. Dat bevestigen onder andere de cijfers van de FOD Mobiliteit. Zij hebben het over meer dan een verdubbeling van het aandeel woonwerkverplaatsingen met de fiets ten opzichte van 2010.
Voor de werknemer is de elektrische bedrijfsfiets een ideale toevoeging aan het loonpakket. Bovendien is het ook nog eens heerlijk gezond. Maar ook voor de werkgever heeft een elektrische bedrijfsfiets een aantal fiscale voordelen te bieden. Daarover heb ik het in dit artikel.
# 1. Maak nog snel gebruik van het fiscaal gunstregime
Vanaf aanslagjaar 2021 gaan de verschillende fiscale gunstregimes op de schop, maar nu kan je er wel degelijk nog steeds gebruik van maken. Het is met andere woorden extra interessant om dit jaar nog voor een elektrische bedrijfsfiets te kiezen. Want indien de elektrische bedrijfsfiets voor het woon-werkverkeer wordt gebruikt, is de elektrische bedrijfsfiets voor 120% aftrekbaar. Dat is overigens ook het geval voor de eraan verbonden onderhoudskosten en de bijhorende uitgaven. Denk bijvoorbeeld aan fietshelmen, fluohesjes, leasingkosten of zelfs de plaatsing van een fietsenstalling.
Lees ook: Verhoogde kostenaftrek gaat op de schop
# 2. Combineer een bedrijfsfiets met een fietsvergoeding
Nu de werknemer naar het werk trapt, kan de werknemer ook een fietsvergoeding ontvangen. Zo’n fietsvergoeding is niet verplicht (behoudens indien een cao anders zou aangeven), maar het is bovenal een handig instrument inzake de fiscale optimalisatie van het loonpakket. De fietsvergoeding is immers voor 100% aftrekbaar waardoor je minder vennootschapsbelasting zal betalen. Bovendien is de fietsvergoeding ook voor de werknemer onbelast en moet je er geen sociale bijdragen op betalen. De fietsvergoeding is combineerbaar met de bedrijfsfiets en kan ook worden toegekend voor dienstverplaatsingen.
De voorwaarde is wel dat de fietsvergoeding de maximumgrens van €0,24 (aanslagjaar 2020) per kilometer niet overschrijdt. Overigens kan men bij het aangeven van de werkelijke kosten hetzelfde forfaitaire bedrag van €0,24 per afgelegde kilometer opnemen (aanslagjaar 2020).
# 3. Geen sociale bijdragen op elektrische bedrijfsfiets
Het privégebruik van een bedrijfsfiets is al langer vrijgesteld van sociale bijdragen en belastingen. Dit natuurlijk wel op voorwaarde dat de bedrijfsfiets ook voor het woon-werkverkeer wordt gebruikt.
Lange tijd nam men echter aan dat een elektrische bedrijfsfiets fiscaal gezien een rijwiel met hulpmotor was, waardoor er wel degelijk sprake was van een loonvoordeel. Het gevolg was dat men alsnog RSZ-bijdragen diende te betalen. Een elektrische bedrijfsfiets was dus minder interessant dan een niet-elektrische bedrijfsfiets. Recent maakte men echter komaf met deze redenering. Sindsdien is ook de elektrische fiets vrijgesteld van sociale bijdragen.
Lees ook: Elektrische fiets nu ook sociaal gelijk met gewone fiets
# 4. Combineerbaar met andere vrijstellingen
Omdat een traject uit verschillende verplaatsingen kan bestaan, is de vrijgestelde terbeschikkingstelling van een bedrijfsfiets combineerbaar met de vrijstelling “ander vervoermiddel”. Het kan perfect dat eerst de wagen wordt gebruikt om een parkeerterrein in de rand van de stad te bereiken en dat vervolgens de elektrische bedrijfsfiets wordt gebruikt om naar het kantoor te trappen. Hierbij spreekt men van twee verschillende verplaatsingen waarbij elke verplaatsing aanleiding geeft tot een vrijstelling of een vergoeding.
Tip: koop dit jaar nog een elektrische fiets
Door het uitdoofscenario dat aan de 120%-aftrekregeling verbonden is, is het extra interessant om dit jaar nog een elektrische bedrijfsfiets aan te kopen. Ook het feit dat je dit jaar nog degressief kan afschrijven, speelt in het voordeel van een snelle investering.
Heb je meerdere elektrische fietsen nodig? Dan kies je best voor een aanbieder waarbij je mag rekenen op een staffelkorting. Op basis van persoonlijke ervaringen kan ik de bedrijfsfietsen van 12GO Biking aanraden. Voor zakelijke partijen zetten zij immers in op scherpe prijzen en extra kortingen. En bovendien mag je rekenen op persoonlijk en afgestemd advies opdat je steeds op een betrouwbare kwaliteit mag rekenen. Het feit dat het om een intracommunautaire levering gaat en je de btw dus niet hoeft voor te schieten, is tot slot een extra voordeel.