De burgerFeaturedLeven & Wonen

Schuldsaldoverzekering: hoe zit dat fiscaal?

Wanneer je een woonlening aangaat, sluiten jij en jouw partner een schuldsaldoverzekering af. Indien één van de partners gedurende de looptijd van de lening komt te overlijden, zal de verzekeraar de lening geheel of gedeeltelijk terugbetalen. Je hebt hierbij de keuze tussen verschillende regelingen en vaak wordt zo’n schuldsaldoverzekering opgelegd door de hypothecaire kredietverstrekker. Maar hoe zit het fiscaal met zo’n schuldsaldoverzekering? Kan je de premie fiscaal inbrengen en wat indien één van de partners komt te overlijden en er een uitbetaling volgt?

Lees ook: Enkele aandachtspunten voor de levensverzekering

Schuldsaldoverzekering is fiscaal aftrekbaar

De premies die je voor jouw schuldsaldoverzekering betaalt, kan je fiscaal aftrekken. In Vlaanderen kan je het bijvoorbeeld onder de woonbonus inbrengen en in Wallonië kent men dan weer de wooncheque (in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent men zo’n regeling echter niet). Hiernaast kan je de schuldsaldoverzekering onder het pensioensparen inbrengen.


Tip: vergelijk schuldsaldoverzekeringen

De premie voor een schuldsaldoverzekering verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. En de verschillen zijn vaak niet klein. Op de looptijd van een hypothecaire lening spreek je al snel over duizenden euro’s. Soms beloven banken wel een korting op de rentevoet, maar blijft een andere schuldsaldoverzekeraar gewoon goedkoper. Daarom is het goed om altijd schuldsaldoverzekeringen te vergelijken. Mefirst heeft een goede vergelijkingstool gemaakt die ik zeker aanbeveel. Maak de vergelijking en bespaar tot 400 euro per jaar.


Schuldsaldoverzekering onder woonbonus/wooncheque inbrengen

Meestal is dit niet zo’n interessante piste omdat de woonbonus zich al snel laat vullen met de interesten en kapitaalaflossingen. Indien je op het einde van het jaar een woonkrediet afsluit, kan het wel interessant zijn indien je kiest voor een eenmalige premie. Zo kan je jouw belastingvoordeel maximaliseren.

Je kan overigens wel niet zomaar elke schuldsaldoverzekering onder de woonbonus of de wooncheque inbrengen. Zo moet je jonger dan 65 jaar zijn op het moment van het afsluiten van de schuldsaldoverzekering, moet je de volle eigendom of het vruchtgebruik van de woning hebben en moet de verzekering op eigen hoofd worden afgesloten.

Schuldsaldoverzekering onder pensioensparen inbrengen

In principe gebruik je deze aftrekpost reeds voor jouw pensioensparen. Enkel indien je niet of onvoldoende aan pensioensparen doet, kan het interessant zijn om de premies van jouw schuldsaldoverzekering hier onder te brengen.

Schuldsaldoverzekering niet fiscaal aangeven

Echter ben je niet verplicht om de betaalde premies fiscaal in mindering te brengen. In sommige gevallen is dat dan ook interessanter. Hieronder lees je er meer over.

Uitgekeerde premie kan fiscaal belastbaar zijn

Indien de partner komt te overlijden, zal de verzekeraar bijspringen. Indien je de premies voor de schuldsaldoverzekering fiscaal in mindering hebt gebracht, zal de fiscus deze ook belasten. In het andere geval niet.

Premies schuldsaldoverzekering fiscaal aangegeven: belastbaar

Indien je zelf ooit de betaalde premies in mindering hebt gebracht, zal de fiscus de langstlevende tegen het ‘normaal’ tarief belasten. Dit kan uiteraard hoog oplopen. De fiscus belast niet het volledige bedrag maar werkt met een omzettingsrente. Iemand die ouder is zal hierdoor minder lang belast worden maar wel op een hogere rente.

Premies schuldsaldoverzekering fiscaal niet aangegeven: niet belastbaar

Wanneer je de betaalde premies nooit hebt aangegeven, zal het uitgekeerde kapitaal ook niet belast worden.

De twee kan ook…

Soms kan het interessant zijn om twee schuldsaldoverzekeringen af te sluiten. De premie van de ene schuldsaldoverzekering is dan net hoog genoeg om optimaal te genieten van een belastingvermindering. Indien deze schuldsaldoverzekering uiteindelijk kapitaal uitkeert, zal de langstlevende er wel belastingen op moeten betalen.

Hiernaast kan voor het resterend gedeelte een tweede schuldsaldoverzekering worden afgesloten waarvan de premies niet fiscaal in mindering worden gebracht. Dit kapitaal zal dan ook niet belast worden.

Moet je successierechten betalen op het uitgekeerde kapitaal?

Bij een klassieke schuldsaldoverzekering is dit niet het geval. Enkel indien de schuldsaldoverzekering meer dekt dan het openstaand saldo (bv. 120%), zal de langstlevende partner wel successierechten moeten betalen.

Overigens: indien minder dan 100% van het openstaande saldo verzekerd werd, kan het verschil als passief in de aangifte van de nalatenschap worden opgenomen.

Conclusie: bespreek een en ander met jouw adviseur

De fiscale behandeling van de schuldsaldoverzekering is niet eenvoudig. Toch kan het een handig instrument zijn inzake fiscale optimalisatie. Een detailberekening en de afweging van de verschillende voor- en nadelen is dan ook belangrijk. Bespreek daarom een en ander met jouw adviseur.

1 reactie

  • Gedachte,
    Het volgende is niet duidelijk:
    *Hoe geef je een uitbetaling van ssv aan in de nalatenschap als er geen successie op betaald moet omdat ze in het verleden niet fiscaal werd afgetrokken?
    *Geldt het vrij van successie ook voor kinderen ea erfgenamen dan Langstlevende partner?
    Mvg,

Geef een reactie