Dossier coronavirusIn de persWerk & SociaalWerk en ontslagZiekte en verzorging

Dreigt tijdelijke werkloosheid ook voor profvoetballers?

Ook onze heren voetballers zitten nu veelal thuis en zoeken andere bezigheden. Manusje-van-alles Vincent Kompany werd bijvoorbeeld al tuinierend gespot en sprak ook zijn fans en lotgenoten moed in met een videoboodschap. Veldtrainingen zitten er momenteel niet in, maar toch blijven de voetballers over het algemeen gewoon hun loon ontvangen. Tijdelijke werkloosheid is nochtans een oplossing, maar is voor veel clubs niet wenselijk. Enkel Zulte Waregem en Standard zouden het momenteel overwegen.

Tijdelijke werkloosheid wegens corona

Net zoals andere bedrijven kunnen voetbalclubs ook overschakelen naar tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. De club moet dan de riante lonen van de spelers niet langer betalen en de spelers komen terecht in het stelsel van de werkloosheidsuitkeringen. Ze hebben net zoals iedereen ook recht op de maatregelen die de overheid heeft getroffen, zoals de eenmalige vergoeding voor de energiefactuur in Vlaanderen. En net zoals alle andere werknemers hebben ze recht op 70% van hun loon (in plaats van 65%).

Het loon dat in aanmerking wordt genomen, is echter begrensd op 2.754,76 euro. Hierdoor zullen ze maximaal 1928,33 euro per maand krijgen. Daarnaast communiceerde men vrijdag dat er een extra vergoeding komt van 5,63 euro per dag voor wie in de coronaprocedure zit (ongeacht of het gaat om overmacht of economische werkloosheid). Op de uitkeringen wordt wel nog eens 26,75% bedrijfsvoorheffing ingehouden.

Onder andere Standard en Zulte Waregem hebben al overwogen om deze piste te hanteren en zijn hiervoor in contact getreden met de spelersvakbond. Hierdoor zouden onder andere Deschacht en Lestienne binnenkort wel eens mogen gaan doppen en op een, naar hun normen, karig inkomen terugvallen.

Voetbalclub houdt sporters in dienst

De meeste voetbalclubs kiezen momenteel niet voor de tijdelijke werkloosheid omdat het een groot nadeel kent: tijdens de periode van werkloosheid verliest de club zijn controle over de spelers. Zo kan het bijvoorbeeld geen trainingsschema’s of diëten meer opleggen en is het volledig afhankelijk van de goodwill van de spelers om zelfstandig hun conditie te onderhouden. Daarnaast vrezen clubs dat de spelers al meer dan voldoende gaan moeten inboeten, bijvoorbeeld omdat ze bepaalde bonusvoorwaarden onmogelijk kunnen behalen wanneer de competitie voortijdig wordt stopgezet.

Daarom beslissen zij om gewoon hun loon door te betalen, zelfs wanneer ze in thuisquarantaine zitten en niet kunnen trainen. Op die manier behoudt de voetbalclub wel de controle, kan het individuele trainingsschema’s opleggen of kan het aangepaste maaltijden laten leveren. Het nadeel is natuurlijk dat daar een stevig prijskaartje aan vasthangt. Een prijskaartje dat ze bij sommige clubs niet willen of kunnen betalen. De vraag is bovendien hoe lang deze situatie blijft aanhouden en of er gaandeweg niet meer clubs noodgedwongen op de tijdelijke werkloosheidsregeling zullen moeten terugvallen.

Zelfde redenering bij coronabesmetting

Wanneer een voetballer ziek is, ongeacht of het nu gaat om een besmetting met corona of een andere ziekte, hebben zij net als alle andere Belgen recht op ziekte- en invaliditeitsuitkeringen. Er geldt dan wel eerst een periode van gewaarborgd loon waarbij de werkgever het loon moet betalen. Ook voetballers betalen nu eenmaal sociale bijdragen, hoewel over de bedragen daarvan de laatste maanden al wat werd gebakkeleid. In elk geval gaat het opnieuw om een financiële aderlating want ook hier is het brutoloon waarop men de berekening maakt begrensd.

Over het algemeen kiezen voetbalclubs ervoor om het loon door te betalen. Zeker omdat ze ook veel vragen van geblesseerde of zieke spelers met het oog op een snelle revalidatie. RSC Anderlecht zou bijvoorbeeld tot op heden nog steeds het loon betalen van Landry Dimata die al sinds februari 2019 geen wedstrijd meer speelde. Ook bij een coronabesmetting zullen ze meer dan waarschijnlijk het loon gewoon doorbetalen want zij willen natuurlijk een oogje in het zeil kunnen houden en er alles aan doen om erger te voorkomen.

Geef een reactie