EconomieZelfstandig & Vennootschap

E-Commerce: ook in België alles morgen in huis?

Voor middernacht besteld, morgen in huis”: een belofte die maar weinig Belgische webwinkels konden waarmaken. In Nederland zijn de arbeidsregels veel soepeler, ook wat betreft weekend- en nachtwerk. Online webshops verhuisden hun activiteiten dan ook steevast net over de grens waardoor België niet langer kon concurreren met zijn buurlanden. De wetgever versoepelt de invoeringsprocedures nu (tijdelijk) om de e-commercetrein toch niet te missen.

Definitieve versoepeling afspraken CAO

De algemene regel luidt dat nachtwerk (arbeid tussen 20u en 6u) verboden is. In sommige omstandigheden mag van dat verbod worden afgeweken, e-commerce is één van de activiteiten waarbinnen een uitzondering kan verkregen worden.

Echter moet er wel een strikte procedure gevolgd worden. Zo moet er bijvoorbeeld een cao gesloten worden met alle organisaties die in de vakbondsafvaardiging vertegenwoordigd zijn. In de praktijk zorgt dat voor aartsmoeilijke discussies.

Om die reden voert de wetgever nu een wijziging door: de afspraken kunnen nu ook gesloten worden in een cao die niet langer door alle organisaties uit de vakbondsafvaardiging moet ondertekend zijn (een enkele vakbondsorganisatie kan volstaan).  Deze versoepeling gaat in vanaf 1 januari 2018 en is definitief.

Tijdelijk kader voor e-commerce roerende goederen

Wat betreft de logistieke en ondersteunende diensten verbonden aan het elektronisch verhandelen van goederen, wordt er tijdelijk een wettelijk kader gecreëerd. De Parlementaire werkzaamheden hebben het onder andere over de goederenopslag, het voorraadbeheer, de opvolging van de goederenstroom, de verpakking, de verzending en de levering.

Door het tijdelijk kader te beperken tot de e-commerce voor roerende goederen valt bijvoorbeeld de onlineverkoop van verzekeringsproducten niet onder deze wet.

Tijdelijk: eenvoudige procedure voor korte nachtarbeid (tot 24 u)

Tot 31 december 2019 zal het e-commercebedrijf een vereenvoudigde procedure kunnen volgen om nachtarbeid tussen 20 en 24 u in te voeren. Ook hier zal een gewone CAO met slechts één vakbondsvertegenwoordiging volstaan.

Wat vanaf 1 januari 2020?

Aangezien het grotendeels gaat om tijdelijke wetgeving mogen de voorgenoemde activiteiten (nacht- en zondagsarbeid) na 31 december 2019 niet langer toegepast worden. Er is wel de mogelijkheid tot een bevestiging in een cao gesloten vanaf 1 januari 2020. De tijdelijke reglementering wordt op die manier aanzien als een ‘proevertje’ voor zowel de onderneming als de werknemer en de vakbonden. Stiekem misschien ook wel voor de wetgever die zo even de tijd heeft om de kat uit de boom te kijken? Wie weet…

Geef een reactie