Wanneer je een woning koopt of een stuk bouwgrond, dan moet je daar registratierechten op betalen. Dat is in Vlaanderen zo en dat is in Wallonië zo. Wel behoort de reglementering van de registratierechten tot het gewestelijk bevoegdheidspakket. Hierdoor kunnen de regels in Vlaanderen en in Wallonië van elkaar afwijken. En dat is ook het geval. Onlangs wijzigde Wallonië bijvoorbeeld nog de registratierechten voor kleine landeigendommen en bescheiden woningen. Een opportuniteit voor de aankoop van een bescheiden huisje in het zuidelijke landsdeel?
De registratierechten in Wallonië
In Wallonië heft men een zogenoemd ‘verkooprecht’ van 12,5%. Dat is meer dan wat we in Vlaanderen gewoon zijn. Hier bedraagt het registratierecht immers 7% voor de gezinswoning en 10% bij een tweede verblijf of een bouwgrond. Echter kennen we ook hier verschillende verminderingen, denk bijvoorbeeld aan de vermindering bij de aankoop van een bescheiden gezinswoning.
Verkooprecht van 6% in Wallonië
In Wallonië kent men het klein beschrijf. Het gaat om een gunstregime waarvoor aan een aantal voorwaarden moet voldaan zijn. Het kadastraal inkomen van de woning mag bijvoorbeeld maximaal 745 euro bedragen, hoewel dat wordt opgetrokken in functie van het aantal kinderen ten laste. Ook mag je nog geen eigenaar zijn van een andere woning en moet het domicilie binnen drie jaar na aankoop daar gevestigd worden.
Indien voldaan is aan deze voorwaarden, moet je enkel nog een verkooprecht van 6% betalen. Echter is die 6% niet van toepassing op het volledige bedrag, maar enkel op een schijf van 160.353,61 euro (geïndexeerd bedrag, 2019). Indien de woning gelegen is in een zone met vastgoeddruk, wordt de schijf overigens opgetrokken tot 171.043,86 euro (geïndexeerd bedrag, 2019).
Ook voor bouwgronden 6% verkooprecht in Wallonië
Het verkooprecht van 6% kan ook op bouwgronden van toepassing zijn. Voorwaarde is dan wel dat er op de bouwgrond een bescheiden woning wordt gebouwd. Omdat dat bij aanvang nog niet zeker is, zal je wel eerst het volledige verkooprecht van 12,5% moeten betalen. Indien nadien blijkt dat er aan de voorwaarden is voldaan, kan je wel het verschil terugkrijgen.
Hier stelt men de voorwaarde dat de verkoopwaarde van het gehele onroerend goed niet hoger mag zijn dan 225.311,75 euro (geïndexeerd bedrag, 2019) of 235.928,52 euro (geïndexeerd bedrag, 2019) in een zone met vastgoeddruk.