EconomieFiscaalZelfstandig & Vennootschap

Een investering verkopen: hoe zit dat fiscaal?

Als ondernemer zijn jouw kasten, bureaustoelen of computers misschien wel aan vervanging toe. Het oude toestel kan je dan gewoon verkopen. Maar hoe zit dat fiscaal? Moet je de verkochte investering als winst inboeken? En wat als je de investering met verlies verkoopt? Hieronder leg ik een en ander voor je uit.

Verkoop investering met winst

De investering werd uiteraard afgeschreven. Is de verkoopwaarde hoger dan de restwaarde? Dan wordt het verschil daartussen als een meerwaarde aanzien. Uiteraard moet je ook met een aantal andere zaken rekening houden. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van de vervreemding (bv. het ereloon van een schatter) en het percentage zakelijk gebruik. Op de verkoopprijs van het privégedeelte dat je niet afgeschreven hebt, moet je met andere woorden geen rekening houden. Privé is privé…

Investering minder dan vijf jaar zakelijk gebruikt

Heb je het goed minder dan vijf jaar voor jouw zaak gebruikt, dan wordt het gewoon bij de beroepsinkomsten geteld. Net zoals de winst van jouw zaak betaal je er dus gewoon belastingen op conform het progressief tarief.

Investering vijf jaar (of meer) zakelijk gebruikt

Ook hier kan je de winst gewoon via het progressieve tarief laten belasten. Echter kan het interessant zijn om de meerwaarden hier gespreid te belasten. Voor eenmanszaken is dat zelden interessant, maar voor vennootschappen wel. Jouw boekhouder kan jou hierover informeren.

Opgelet: je moet de investering ook effectief al vijf jaar zakelijk gebruiken. Vijf jaar afschrijvingen toepassen volstaat niet: de verkoopdatum moet ook effectief vijf jaar of langer na de aankoopdatum liggen. Op het juiste moment verkopen blijkt belangrijk te zijn…

Verkoop investering met verlies

Eventueel verlies die je met de verkoop maakt (cfr. eerdere redenering) kan je gewoon in één keer fiscaal aftrekken.

Toch nog even afschrijven…

Het kan uiteraard dat je de investering verkoopt terwijl deze nog niet volledig is afgeschreven. Tot aan de verkoop kan je nog een gedeeltelijke afschrijving in acht nemen. Vervolgens zal je moeten bepalen of er sprake is van een verkoop van een investering met winst of verlies en de bijhorende regels toepassen.

 

Geef een reactie