Voor wie het nog niet wist: elektriciteit en gas is momenteel duur. Heel duur. Het zorgt ervoor dat er steeds meer wordt gekeken in de richting van alternatieven. Voor de ene mens is dat verwarmen met een houtkachel, terwijl de andere in de richting van de vennootschap kijkt. Het is namelijk mogelijk om met de vennootschap de elektriciteitsfactuur voor de werknemer of de bedrijfsleider te betalen. Hieraan zijn wel een aantal fiscale spelregels verbonden.
Elektriciteitsfactuur betalen met de vennootschap: voordeel alle aard (VAA)
Het is mogelijk om met de vennootschap kosteloos elektriciteit en verwarming aan het personeel te verschaffen. Dit is een zogeheten voordeel alle aard (VAA). Het voordeel kan zowel aan bedrijfsleiders als aan werknemers worden toegekend. Zo’n voordeel wordt altijd in de personenbelasting belast. De werknemer of de bedrijfsleider moet er met andere woorden belastingen op betalen. Dat komt omdat zo’n voordeel eigenlijk te vergelijken is met loon, dat ook gewoon belastbaar is.
Bijzonder aan dit voordeel is dat het in sommige gevallen forfaitair wordt gewaardeerd. Het belastbare bedrag is met andere woorden niet afhankelijk van hoeveel energie de werknemer of bedrijfsleider verbruikt, maar wordt forfaitair bepaald. En dat kan interessant zijn als het forfait lager ligt dan de werkelijke elektriciteitsfactuur.
Sinds 1 januari 2022 is deze forfaitaire benadering enkel nog mogelijk als ook de woning door de vennootschap kosteloos ter beschikking wordt gesteld. Indien dat niet het geval is, wordt toch de werkelijke waarde van het voordeel belast. Privé doet men dan geen enkel voordeel. De vennootschap zou namelijk ook gewoon wat extra loon kunnen uitkeren om de hogere energiekosten te compenseren. Netto komt zo’n loonsopslag in feite op hetzelfde neer.
Elektriciteitsfactuur betalen met de vennootschap blijft interessant
De bovenstaande regels gelden enkel in de personenbelasting, de belasting die de werknemer of de bedrijfsleider persoonlijk dient te betalen. In de vennootschapsbelasting gelden er andere regels. Onafhankelijk van de vraag of het onroerend goed door de vennootschap ter beschikking wordt gesteld, is de uitgave voor de vennootschap een aftrekbare beroepskost.
Het is voor 100% aftrekbaar, maar er moet wel btw worden afgedragen. Daarnaast zorgt het toegekende voordeel er ook nog eens voor dat de fiscaal aftrekbare IPT-premies stijgen. Door de voordelen voor de vennootschap kan het alsnog interessant zijn om de elektriciteit en de verwarming te vergoeden. Je boekhouder kan je hierover informeren en de nodige simulaties maken.