De burger

Elektrische fiets inschrijven maar geen COC? Wat nu?

Sinds de regelgeving eind 2016 wijzigde moeten de zogenaamde speedpedelecs ook worden ingeschreven. Het gaat om elektrische fietsen dit snelheden tot 45 km/u kunnen halen. De speedpedelec moet worden ingeschreven bij het DIV (Dienst Inverkeerstelling) en je zal ook een speciale nummerplaat aan de fiets moeten bevestigen.

Andere verplichtingen

Aangezien een speedepedelec wordt aanzien als een ‘bromfiets light’ mag het enkel gebruikt worden door volwassenen en minderjarigen vanaf 16 jaar. Bovendien is een rijbewijs (AM of B) verplicht. Kan de fiets ook werken zonder te trappen (niet beperkt tot loutere trapondersteuning) moet je bovendien ook een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid afsluiten. Is er sprake van een loutere trapondersteuning? Dan is die verzekering niet verplicht maar blijft het aangeraden om toch minimaal over een familiale verzekering te beschikken.


Tip: bescherm je tegen de gevolgen van fietsdiefstal

Jaarlijks worden er zo’n 100.000 fietsen gestolen. Ongeveer 1,5% van de dieven wordt uiteindelijk geïdentificeerd. Een goede fietsverzekering is dus een must. De fietsverzekering van Allianz Assistance is geschikt voor zowel gewone fietsen als elektrische fietsen en kan aangevuld worden met een schade- of pechhulpdekking. Bereken vrijblijvend de premie.


Na de inschrijving zal je de nummerplaat moeten bevestigen. Er is geen belasting op de inverkeerstelling (BIV) en geen verkeersbelasting. Wel moet je over het COC beschikken maar moet je het niet kunnen voorleggen tijdens de verplaatsingen (wel thuis veilig te bewaren).

Op de gemotoriseerde fiets moet je de verkeersregels voor de bromfietsers naleven. Zo moet je bijvoorbeeld verplicht een helm dragen. Het mag hierbij wel gaan om een fietshelm: een volledig omsloten bromfietshelm is niet verplicht.

Opgelet: op de speedpedelec mag je geen kinderen jonger dan drie jaar vervoeren. Tot de leeftijd van acht jaar moet een geschikt beveiligingssysteem aanwezig zijn.

Probleem: geen certificaat van overeenstemming (COC)

Om een speedpedelec in te kunnen schrijven moet je een zogenaamd certificaat van overeenstemming (COC) kunnen voorleggen. Dit certificaat toont aan dat de elektrische fiets voldoet aan de Europese Technische voorschriften.

Het probleem is echter dat heel wat fietseigenaars dat document helemaal niet gekregen hebben. Ook heel wat fietshandelaars (die werken met geïmporteerde modellen) blijken niet in staat te zijn om het certificaat van overeenstemming af te leveren. In theorie zou je de speedpedelec dus  in de garage moeten laten staan en zou je je er niet mee op de openbare weg mogen begeven. Tijdelijk hoeft dat echter geen probleem te zijn.

  • COC is noodzakelijk om de fiets in te schrijven;
  • COC moet je altijd thuis hebben liggen.

Overheid werkt aan oplossing voor COC-probleem

De overheid is zich bewust van het probleem met betrekking tot het certificaat van overeenstemming. De overheid werkt momenteel aan een oplossing om het probleem te verhelpen. Je hoeft je met andere woorden geen zorgen te maken: tot 11 december 2018 kan je nog zonder nummerplaat rondrijden zonder in overtreding te zijn. In de tussentijd kan je nogmaals bij de verkoper aandringen of de lokale politie contacteren (attest via homologatie). Uiteindelijk zal de Vlaamse Overheidsdienst Mobiliteit een procedure tot individuele homologatie in het leven roepen om jouw fiets alsnog in te kunnen schrijven.

In de tussentijd moet je natuurlijk wel gewoon aan de andere wettelijke verplichtingen blijven voldoen.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

1 reactie

Geef een reactie