Werk & Sociaal

Elektrische fiets nu ook sociaal gelijk met gewone fiets

Eerder hadden we het al over de problematiek van het verkrijgen van een certificaat van overeenstemming bij gemotoriseerde fietsen. Nu komen we echter met goed nieuws: de RSZ zal voortaan het standpunt van de fiscus volgen. Hierdoor kom je ook met een gemotoriseerde fiets in aanmerking voor de fiscale voordelen van de gewone fiets en dit mits vrijstelling van sociale bijdragen.

Ook recht op een fietsvergoeding

Vanaf aanslagjaar 2018 wordt de fietsvergoeding voor woon-werkverkeer uitgebreid tot de elektrisch aangedreven gemotoriseerde rijwielen (max. snelheid van 25 km/u) en de zogenaamde speed pedelecs (max. snelheid van 45 km/u). Hiermee wordt de elektrische fiets op gelijke hoogte geplaatst van de gewone fiets. Ze zullen dus recht geven op een fietsvergoeding van 0,23 euro/km (aanslagjaar 2018) en bovendien zal het, inclusief de onderhouds- en stallingskosten, gaan om een vrijgesteld inkomen.

Voor de werkgever is dat ook interessant: de uitgaven die hij doet om zijn werknemers aan te moedigen om met het woon-werkverkeer per (elektrische) fiets af te leggen, zijn voor hem immers voor 120% aftrekbaar.

Vrijgesteld van sociale bijdragen

In het verleden lag de RSZ nog dwars. Ook de Nationale Arbeidsraad had eerder in een advies aangegeven dat ze moeilijk een standpunt konden innemen omtrent de invulling van het begrip “fiets”.

De wetgever zal de regels nu aanpassen in het uitvoeringsbesluit van de RSZ-wet en dit retroactief vanaf 1 januari 2017. Op die manier wordt ook op vlak van sociale bijdragen de elektrische fiets gelijkgeschakeld met de klassieke fiets. Concreet: de elektrische fiets wordt eveneens vrijgesteld van sociale bijdragen.

Nog geen oplossing voor certificaat van overeenstemming

Momenteel is er nog geen oplossing voor het eerder aangehaalde probleem met het certificaat van overeenstemming (homologatie van de elektrische fiets). Toch is er nog geen reden tot paniek: als je nog geen nummerplaat hebt, heb je nog steeds tijd tot eind december 2018. Uiteraard zal het probleem dan wel moeten weggewerkt zijn.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie