De burgerFeatured

Elektrische steps in België: de wetgeving anno 2022

Elektrische steps, ook wel bekend als e-steps, zijn steeds populairder aan het worden in België. Hoewel ze een handige manier zijn om snel en gemakkelijk van A naar B te komen, zijn er wel enkele wetten en regels waarmee rekening moet worden gehouden bij het gebruik van deze voertuigen. Voor mensen die met hun elektrische steps Belgie willen verkennen, leggen we uit wat de toepasselijke wetgeving is. De onderstaande regels gelden voor de klassieke e-steps die zonder een kenteken kunnen worden gebruikt.

Wat zijn elektrische steps?

Elektrische steps zijn kleine, driewielige voertuigen die zijn aangedreven door elektriciteit. Ze zijn ontworpen om snel en gemakkelijk te manoeuvreren en zijn ideaal voor korte afstanden. De meeste elektrische steps kunnen een snelheid van ongeveer 25 km/u halen en zijn voorzien van een elektrische motor en een accu met een actieradius van ongeveer 10 tot 20 km. In het buitenland worden soms e-steps verkocht die snelheden van meer dan 25 km/u kunnen halen, maar deze elektrische steps zijn in ons land in principe niet toegestaan op de openbare weg.

Wetgeving voor elektrische steps in België

In België gelden er verschillende wetten en regels voor het gebruik van elektrische steps. Zo moeten elektrische steps voldoen aan bepaalde veiligheidseisen, zoals goedgekeurde banden en verlichting. Sinds 1 juli 2022 is het gebruik van een elektrische step niet toegestaan indien je jonger bent dan 16 jaar. Er zijn wel uitzonderingen voor bepaalde plaatsen als voetgangerszones, speelstraten en woonerven. Een rijbewijs is niet nodig en een helm is niet verplicht, maar is wel aan te raden.

Daarnaast gelden er ook regels over waar elektrische steps mogen rijden. Zo mogen ze niet op voetpaden rijden en moeten ze op het fietspad of de weg rijden. Dit betekent dat ze aan dezelfde verkeersregels moeten voldoen als andere voertuigen. Je volgt steeds de regels die ook gelden voor fietsers. Als een verkeersbord aangeeft dat een fietser niet welkom is in een voetgangerszone, geldt dit met andere woorden ook voor de e-step. Net als bij het rijden op een fiets is het bovendien niet toegestaan om te rijden onder invloed van alcohol.

Een andere belangrijke regel is dat je geen passagiers mag vervoeren op een elektrische step. Ook mag je de step niet zomaar achterlaten op de openbare weg. Parkeren op het trottoir is net als bij een fiets enkel toegestaan als je de doorgang niet belemmert. In sommige gemeenten (met veel overlast door deelsteps) zijn er zones met parkeerverboden en specifieke parkeerzones voor e-steps. Houd hier rekening mee.

Inbreuk op de wetgeving voor elektrische steps in België

Als je niet voldoet aan de wetgeving voor elektrische steps in België, kan dat leiden tot boetes en andere sancties. Zo kan het bijvoorbeeld dat je een boete krijgt als je op een voetpad rijdt in plaats van op het fietspad. Daarnaast kan het een en ander natuurlijk ook leiden tot ongevallen en letsels, zowel bij jezelf als bij andere weggebruikers. Dit laatste kan in flinke schadeclaims resulteren. Het is daarom belangrijk om altijd de wetgeving te volgen en om veilig te rijden op een elektrische step.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie