EconomieFiscaalZelfstandig & Vennootschap

Europa gaat de strijd aan met lege postbusfirma’s

De Europese Commissie wil komaf maken met het oprichten van postbusfirma’s om belastingen te ontduiken of te ontwijken. Daarvoor heeft het eind vorig jaar een voorstel ingediend. In grote lijnen houdt dit voorstel in dat postbusfirma’s voordelen worden ontnomen en zelfs gestraft kunnen worden. De oprichting van dergelijke postbusfirma’s wordt zo ontmoedigd. Het is aan de lidstaten om een akkoord te vinden, waarna alles in 2024 in werking zou moeten treden.

Postbusfirma’s, belastingontduiking en oneerlijke belastingconcurrentie

De problematiek van postbusfirma’s is welbekend. Het gaat om juridische entiteiten of rechtspersonen die niet echt een inhoud hebben of die niet echt activiteiten uitvoeren. Ze zijn louter opgericht omwille van fiscale redenen, zoals belastingontduiking en belastingontwijking. Belastingplichtigen maken met andere woorden misbruik van firma’s die geen echte economische activiteiten uitvoeren, louter om de verschuldigde belasting lager te doen uitvallen.

Het zorgt ervoor dat de fiscus inkomsten misloopt en dat gaat ten koste van eerlijke belastingplichtigen en eenieder die op de steun van de overheid moet rekenen. Het werkt ook oneerlijke concurrentie in de hand. Het zijn stuk voor stuk redenen waarom er een antwoord moet komen op de problematiek van dergelijke malafide postbusfirma’s.

Transparantienormen en sancties voor postbusfirma’s

In het voorstel van de Europese Commissie is te lezen dat er transparantienormen zullen worden vastgesteld. Dat moet ervoor zorgen dat de belastingautoriteiten de misbruikers gemakkelijker kunnen opsporen. Op basis van transparante gegevens en een aantal knipperlichten zal de fiscus de entiteiten die enkel op papier bestaan, gemakkelijker op het spoor komen. Hoewel er door deze indicatoren een vermoeden is dat het gaat om een lege vennootschap, blijft het wel mogelijk om dit vermoeden te weerleggen. Men zal dan wel met bewijsmateriaal op de proppen moeten komen. Men moet uitleggen wat de niet-fiscale reden van hun vestiging is, welke commerciële belangen men daarbij heeft enzovoort.

Als men het vermoeden niet kan weerleggen en als het vaststaat dat het om een lege postbusfirma gaat, zal de firma niet langer aanspraak kunnen maken op belastingverminderingen. Ook stelt de Commissie voor dat er sancties worden opgelegd als dergelijke firma’s niet meewerken of niet aan hun verplichtingen voldoen. Deze sancties moeten effectief en ontradend zijn, maar moeten wel proportioneel blijven. Hoe dit sanctiebeleid er in de praktijk zal uitzien, is koffiedik kijken. De Europese Commissie stelt alvast sancties voor van minstens 5% van de omzet van zo’n postbusfirma.

Het gaat uiteraard louter om een voorstel van de Europese Commissie. Dat is nog geen wetgeving. Eerst moeten de lidstaten hier nog een akkoord over bereiken. Er kan dus nog aan worden gesleuteld. De bedoeling is wel dat de voorgestelde richtlijn in 2024 in werking zal treden.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie