In de pers

Fabrikanten liegen: verpakkingen bevatten minder dan geëtiketteerd

Een fles wijn belooft één liter rood godendrank te bevatten. Een doos cornflakes zou dan weer garant staan voor 450 gram ontbijtgraanplezier. Tomatenblokjes? 400 gram, dat staat toch op de verpakking? Ben je daar echt zeker van? Heb je de inhoud ooit zelf al eens gewogen? Misschien moet je dat toch maar eens doen.

Jouw voeding wegen: je zou het eigenlijk moeten doen.

Het zijn cijfers van minister van Consumentenzaken, Kris Peeters, die de nodige stof doen opwaaien. Bij ongeveer 16% van de controles die werden uitgevoerd door de Metrologische dienst van de FOD Economie, werden er inbreuken vastgesteld op de etikettering van de effectieve inhoud.

Consumenten stellen geen inbreuken vast

De controles door de Metrologische Dienst gebeuren aan de hand van een risicoanalyse en niet op basis van klachten van consumenten. Logisch, want voor 2017 kwamen er nog maar twee consumentenklachten binnen. Consumenten wegen hun voeding blijkbaar niet en geloven de producent op hun woord. Onterecht, zo blijkt. Bovendien werkt zo’n blind geloof mistoestanden in de hand.

95% van de inbreuken zijn hoeveelheidstekorten

‘Een toevallige vergissing’, denk je dan? Niet als je er ook hier de cijfers even bij durft nemen. Bij ongeveer 95% van de vastgestelde inbreuken gaat het om een tekort. Weet trouwens dat het bij de andere 5% gaat om inbreuken op de formele manier waarop de inhoud geafficheerd dient te worden.

Om het verschil duidelijk te maken komt Test-Aankoop met enkele praktische voorbeelden:

  • Sommige producenten wegen de verpakking van de pralines mee, terwijl die toch prestigieus en zwaar is. Dat mag niet, alleen de pralines mogen gewogen worden;
  • Voorverpakte zalm uit de supermarkt blijkt vaak 16% lichter te wegen dan de verpakking aangeeft;
  • Een steak van 200 gram is meestal 4% lichter dan geëtiketteerd, maar er zijn ook uitschieters tot 11%.

Wat zijn de sancties?

Als een bedrijf in de fout gaat krijgen zij meestal een waarschuwing, alhoewel ook een proces-verbaal tot de mogelijkheden behoort. In het eerste semester van 2017 werden alvast 47 pv’s opgemaakt, wat meer is dan de 40 pv’s voor geheel 2016.

Misschien toch maar jouw aankopen wegen en inbreuken melden aan de FOD Economie?

Geef een reactie