De burgerOvereenkomsten

Garantie op huisdieren gaat naar één jaar

Het aanschaffen van een nieuw huisdier brengt zowel vreugde als verantwoordelijkheden met zich mee. Recente wetswijzigingen hebben ervoor gezorgd dat kopers van huisdieren voortaan één jaar garantie krijgen. Hiervoor keurde de Kamercommissie Economie een wetsontwerp van Alexia Bertrand van Open VLD, staatssecretaris voor Consumentenbescherming, goed. De nieuwe wet is van toepassing op dieren die na 1 juni 2022 zijn gekocht.

Langere garantietermijn op huisdieren

Bij de aankoop van een product hebben consumenten in principe twee jaar garantie, waarbij de bewijslast gedurende zes maanden is omgedraaid. Dit wil zeggen dat de consument na zes maanden moet kunnen aantonen dat de fout bij de producent ligt. Voordien moet de producent of de verkoper aantonen dat de consument iets te verwijten valt. Bij het overlijden van een huisdier is het voor de consument erg moeilijk om het een en ander te bewijzen, omdat er vaak veel factoren in het spel zijn. Bij een overlijden of een gezondheidsprobleem na zes maanden bleef de consument dan ook vaak met het verlies en/of de kosten achter.

Deze termijn van zes maanden is nu verlengd tot een jaar. Eventuele medische kosten door onderliggende gezondheidsproblemen die binnen het jaar ontstaan, zijn dan in principe voor de verkoper. Bij een overlijden binnen het jaar kan de koper recht hebben op een vervangend dier of op een volledige terugbetaling. Dit tenzij de verkoper kan aantonen dat het probleem niet aan hem ligt, maar bijvoorbeeld een gevolg is van verwaarlozing. Dit is dan ook weer erg moeilijk, want de verkoper weet natuurlijk niet wat er thuis allemaal is gebeurd.

Positieve reacties, maar ook kritische bedenkingen

Hoewel veel experts en professionals de nieuwe regelgeving toejuichen, omdat dit fokkers dwingt tot grondig onderzoek voorafgaand aan de verkoop en het een rem zet op broodfok, zijn er ook bedenkingen. De exacte oorzaak van gezondheidsproblemen bij dieren kan complex zijn en is soms niet direct toe te wijzen aan de verkoper. De verkoper met goede bedoelingen kan zo in financiële problemen komen. Volgens GAIA wordt met deze wet de garantieperiode niet verdubbeld, maar juist gehalveerd (van 2 jaar naar 1 jaar). Enkel de periode van omgekeerde bewijslast wordt verdubbeld. Daarom is GAIA erg kritisch. Om diezelfde reden stelt ook Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) zich kritisch op.

Geef een reactie