Sinds 1 juli 2016 was er geen btw-vrijstelling meer voor online kans- en geldspelen (andere dan loterijen). Sindsdien was het btw-stelsel (21%) dan ook van toepassing op sportpronostieken, paardenwedrennen en andere online weddenschappen. Bijzonder was dat de loterijen (al dan niet online) en de offline kans- en geldspelen (bv. een gokautomaat in een casino) niet werden onderworpen aan het btw-stelsel.
Bevoegdheidskwestie
De maatregel van 1 juli 2016 werd destijds genomen door de federale wetgever. Het Grondwettelijk Hof oordeelt daar nu over dat de federale wetgever de belastbare materie verminderde door de online kans- en geldspelen minder interessant (lees: duurder) te maken dan fysieke weddenschappen. Dit terwijl het oordeel over de wenselijkheid daarvan bij de Gewesten zou liggen en niet bij de federale wetgever. De Gewesten zijn immers bevoegd voor het vaststellen van de aanslagvoet en de vrijstellingen van de belasting op de spelen en de weddenschappen.
Bijzondere meerderheid vereist
De federale wetgever kon wel degelijk de bevoegdheden van de Gewesten beperken, maar had daar natuurlijk een bijzondere meerderheid voor nodig. Hiervoor is de meerderheid van de stemmen van elke taalgroep noodzakelijk en moeten bovendien de meerderheid van de leden van elke taalgroep aanwezig zijn, terwijl het totaal van de ja-stemmen 2/3de van de uitgebrachte stemmen moet bereiken. Uiteraard was niet voldaan aan die voorwaarde en kon de Kamer de wijziging dan ook niet aannemen.
Gevolg: geen btw meer op online kans- en geldspelen
Het Grondwettelijk Hof neemt nu kennis van een schending van de bijzondere meerderheidsvoorwaarde die vereist is door de Grondwet. Het Grondwettelijk Hof heeft de desbetreffende artikelen van de Programmawet van 1 juli 2016 nu vernietigd. Hierdoor zijn alle online kans- en geldspelen opnieuw vrij van btw. Voor de offline kansspelen en de loterijen (al dan niet online) wijzigt er echter niks.