Dossier coronavirusIn de pers

Geen rijexamens en technische keuringen meer door coronacrisis, wel uitstel

Sinds de coronamaatregelen in voege zijn, worden er geen rijexamens meer afgenomen en is het niet langer mogelijk om zomaar je wagen te laten keuren. Nu is ook een KB in het Belgisch Staatsblad verschenen dat deze situatie officialiseert. Het voorziet ook in een uitstel van de verschillende termijnen. Hierdoor voorkomt men dat kandidaten die hun rijexamen niet kunnen afleggen opnieuw moeten beginnen of dat nieuwe bestuurders een boete krijgen omdat ze niet tijdig deelnamen aan het terugkommoment.

Geen rijexamens meer in Vlaanderen

Tijdens de coronacrisis worden er in Vlaanderen geen praktische rijexamens voor rijbewijs B gehouden. Kandidaten krijgen wel uitstel op de normale termijn. Het gaat om een uitstel van vier maanden vanaf de dag die volgt op de einddatum van de noodmaatregelen. Ze krijgen ook voorrang om een nieuwe afspraak te maken en de verplaatsing is volledig kosteloos. Ook de praktische rijlessen zijn opgeschort en ook hier is er sprake van uitstel.

Het terugkommoment voor het rijbewijs B wordt eveneens niet meer georganiseerd. Hier geldt een uitsteltermijn van twee maanden vanaf de dag die volgt op het einde van de noodmaatregelen.

Daarnaast worden er voorlopig geen nascholingen vakbekwaamheid georganiseerd voor de rijbewijzen C1, C1+E, C, C+E, D1, D1+E, D en D+E. Er wordt kosteloos uitstel van vier maanden voorzien. Voor het brevet beroepsbekwaamheid dat eveneens niet meer wordt georganiseerd, gaat het om een verlenging van zes maanden.

Beperkt aantal technische keuringen en uitstel

Er gebeuren nog keuringsactiviteiten, maar ze worden drastisch ingeperkt. In de praktijk zal men alleen nog volgende keuringen uitvoeren:

 • Technische herkeuring van landbouwvoertuigen waarvan:
  • Bij de laatste periodieke keuring een keuringsbewijs werd afgeleverd met 3 maanden of 15 dagen geldigheid; of
  • Bij de laatste periodieke keuring werd het landbouwvoertuig afgekeurd voor het verkeer, op voorwaarde dat het niet gaat om een herkeuring na eerder vastgestelde gebreken
 • Keuringen van prioritaire voertuigen (bv. ziekenwagens en brandweerwagens)
 • Technische herkeuring van voertuigen van categorie N1, conform de voorwaarden bij landbouwvoertuigen
 • Technische herkeuring van voertuigen van categorie M1, conform de voorwaarden bij landbouwvoertuigen
 • Technische keuringen van bedrijfsvoertuigen van categorieën N2, N3, M2, M3, O3 en O4 waarvan de maximale toegelaten massa groter is dan 3.500 kg:
  • Keuring voor de eerste inverkeerstelling
  • Periodieke keuring waarbij de geldigheid van het keuringsbewijs vervalt binnen de 8 kalenderdagen volgend op de dag waarop het voertuig ter keuring wordt aangeboden of waarvan de geldigheid van het keuringsbewijs sinds 13 maart 2020 is vervallen
  • De technische herkeuring van voertuigen waarbij bij de laatste periodieke keuring een keuringsbewijs werd afgeleverd met 3 maanden of 15 dagen geldigheid of die werden verboden voor het verkeer (als het niet gaat om een herkeuring wegens vastgestelde gebreken)
  • Administratieve keuring voor de inschrijving

Alle keuringen die gepland waren tijdens de crisisperiode worden uitgesteld. Het gaat om een uitstel van 4 maanden vanaf de dag volgend op de einddatum van de noodmaatregelen.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie