Seksuele misdrijven op minderjarigen verjaren niet langer na 15 jaar. De wet van 14 november 2019 en de reparatiewet van 5 december 2019 zijn recent in het Belgisch Staatsblad verschenen en voorzien een totale afschaffing van de verjaringstermijn. De afschaffing geldt echter enkel voor seksuele misdrijven op minderjarigen.
Afschaffing van verjaringstermijn van 15 jaar
In 2011 werd de verjaringstermijn voor seksuele misdrijven met minderjarigen nog van tien tot vijftien jaar verlengd. Dat betekent dat slachtoffers 15 jaar de tijd hadden om een strafvordering in te stellen tegen hun misbruiker. De verjaringstermijn begon te lopen op het moment dat ze meerderjarig werden. Zij moesten dus ten laatste voor hun 33ste actie ondernemen want anders kon de dader niet meer vervolgd worden.
Onder andere Liesbet Stevens, professor seksueel strafrecht aan de KU Leuven sprak zich al positief uit over het afschaffen van de verjaringstermijn:
Veel mensen drukken de herinnering aan het misbruik weg als ze volwassen worden. Maar als ze zelf kinderen krijgen, vinden ze het ineens een pak moeilijker om daarmee om te gaan. Juist omdat ze dan een enorme verantwoordelijkheid voelen voor hun kinderen. Aangezien velen pas rond hun dertigste kinderen krijgen, is de termijn nu vaak verlopen” (Liesbet Stevens in De Morgen, 16 oktober 2019)
De wijziging kwam tot stand omdat verschillende partijen de verjaringstermijn te beperkend vonden. Daarom dienden John Crombez (sp.a) en Valerie Van Peel (N-VA) samen een wetsvoorstel in om de verjaringstermijn af te schaffen. Het voorstel werd breed gedragen door hun moederpartijen en door CD&V, Open Vld, MR, Défi, PS en Vlaams Belang. Waardoor het zonder problemen werd goedgekeurd.
Verjaringstermijn afgeschaft voor verschillende misdrijven
De strafvordering zal nu niet meer verjaren voor diverse misdrijven op minderjarigen. Het gaat daarbij niet alleen om verkrachting, maar bijvoorbeeld ook om kinderpornografie, genitale verminking, organisatie en exploitatie van prostitutie met minderjarigen, aanranding van de eerbaarheid, voyeurisme, online grooming en mensenhandel met het oog op seksuele uitbuiting. De enige voorwaarde voor de niet-verjaring is dat het slachtoffer minderjarig is. Voor seksuele misdrijven op meerderjarigen blijven de verjaringstermijnen met andere woorden behouden.