De burgerOvereenkomsten

Herroepingsrecht bij overeenkomsten met vastgoedmakelaars

Als je een huis verkoopt en in zee gaat met een vastgoedmakelaar zal je een makelaarsovereenkomst ondertekenen. Omdat het verkopen van een huis heel complex is en de nodige begeleiding wenselijk is, doen veel mensen een beroep op zo’n makelaar. Net als bij bijvoorbeeld de online aankoop van producten hebben consumenten een herroepingsrecht voor overeenkomsten die buiten de lokalen worden aangegaan. Gedurende een beperkte periode kunnen ze gratis en zonder opgaaf van redenen de overeenkomst ontbinden. De consument krijgt met andere woorden nog even de tijd om zich te bedenken.

Algemene regels omtrent het herroepingsrecht in België

In principe bedraagt het herroepingsrecht voor overeenkomsten die buiten de lokalen van de onderneming worden gesloten 14 dagen. Het gaat dan om overeenkomsten die bijvoorbeeld op een beurs worden gesloten, in je eigen woning of op straat. Er bestaan wel uitzonderingen, bijvoorbeeld voor fruit en groenten die je op de wekelijkse markt koopt.

De redenering is dat een consument zich bij dergelijke overeenkomsten wat minder heeft kunnen oriënteren. Als er ineens een huis-aan-huisverkoper voor de deur staat, moet een consument ineens beslissen. Hij kon niet eerst vergelijken en goed nadenken of hij die dure stofzuiger wel daadwerkelijk nodig heeft. Daarom krijgt hij de kans om zich te bedenken. Dit herroepingsrecht bestaat niet als een consument zelf naar een winkel gaat om er dezelfde stofzuiger te kopen. Dan heeft de consument wel rond kunnen kijken, zich kunnen oriënteren, prijzen kunnen vergelijken en tot een gefundeerde beslissing kunnen komen.

Herroepingsrecht voor overeenkomsten met vastgoedmakelaars

Volgens de algemene regels zou het herroepingsrecht enkel gelden bij makelaarsovereenkomsten die buiten het kantoor van de makelaar zijn gesloten. Veel makelaars nodigen kandidaat-verkopers echter uit op hun kantoor om daar de papieren te ondertekenen.

Om te voorkomen dat men in het laatste geval geen recht heeft op een herroepingsrecht, heeft het KB van 12 januari 2007 het herroepingsrecht bij overeenkomsten met vastgoedmakelaars geregeld. Het schrijft een herroepingsrecht van zeven dagen voor indien de overeenkomst op het kantoor van de makelaar wordt gesloten. Daarbuiten blijft de termijn van veertien dagen gelden.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie