EconomieIn de persStaat & Bestuur

Hoeveel kost het Vlaams Parlement de belastingbetaler?

We zien het wel vaker eens via sociale media verschijnen: de gigantische kost die aan het Belgisch politiek systeem zou verbonden zijn. Het Vlaams Parlement vormt daar een enkel onderdeel van.

Honderdvierentwintig volksvertegenwoordigers telt het Vlaams Parlement. Zij laten zich vervolgens bijstaan door ongeveer 400 medewerkers, terwijl er sowieso al zo’n 200 personeelsleden rondlopen. En dan zijn er nog de twee gebouwen die men moet onderhouden… De rekening loopt inderdaad al snel op. Maar hoeveel kost het Vlaams Parlement de belastingbetaler echt en waar wordt dat geld voor gebruikt?

Ontvangen dotatie van het Vlaams Parlement

Voor de financiering van het Vlaams Parlement ontvangt het een dotatie van de Vlaamse Overheid. Het gaat om een jaarlijks vastgelegde dotatie. In 2018 bedroeg die dotatie nog bijna 94 miljoen euro. De uitgaven liepen toen wel op tot bijna 100 miljoen euro, maar dat was omdat men nog enkele miljoenen euro’s uit de reserves wist over te boeken.

Waarvoor gebruikt men dat geld?

Dat geld gaat uiteraard niet alleen naar vergoedingen en salarissen, hoewel dat wel de grootste hap uit het budget neemt. Ook de dotaties aan de partijen en de fracties en de aankoop van diensten en diverse goederen kosten natuurlijk geld. Denk verder aan financiële kosten, investeringen, het onderhoud van de gebouwen en de dotaties aan de Vlaamse Ombudsdienst, het Vlaams Vredesinstituut en het Kinderrechtencommissariaat.

Hieronder zijn de uitgaven van de werkingsbegroting van 2018 weergegeven, opdat je je een idee kan vormen van de uitgaven van het Vlaams Parlement.

 

Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie