FeaturedIn de pers

Huisdier laten erven: kan dat wel?

Recent verscheen in het nieuws dat modeking Karl Lagerfeld zijn erfenis deels achterliet aan zijn kat Choupette. Uiteraard reageerde Choupette heel tevreden. Meteen liet Choupette een voorraad muizen aanvoeren, werd de volledige woning voorzien van krabpalen en werden de instructies van de persoonlijke kok aangepast. Een portie zalm werd voor die laatste de dagelijkse sleur.

Alle gekheid op een stokje, maar het brengt wel een aantal praktische vragen met zich mee. Kan jij bijvoorbeeld ook jouw erfenis toekennen aan jouw kat, hond of parkiet?

Erfenis voor huisdier is niet mogelijk

Laten we er geen doekjes om winden: naar Belgisch recht kan je geen erfenis toekennen aan jouw huisdier. Enkel personen kunnen erven. Denk bijvoorbeeld aan een natuurlijk persoon zoals de vriendelijke buurman of de sympathieke internetschrijver (hint). Maar je kan ook een erfenis toekennen aan een rechtspersoon zoals een vzw of een bedrijf. Een dier is echter, althans juridisch, een roerend goed. En roerende goederen kunnen niks erven. Een fauteuil kan dus geen erfenis ontvangen, maar een huisdier ook niet.

Overigens is dat ook in Duitsland en Frankrijk het geval, waardoor de in Frankrijk wonende Duitse Karl Lagerfeld eigenlijk niets aan zijn kat kon nalaten. Maar waar had de gespecialiseerde pers het dan wel over?

Via een constructie een huisdier laten erven

Jij kan dus niet zomaar al jouw geld toeschrijven aan jouw kat. En ook Choupette heeft helemaal geen geld mogen ontvangen op diens kattenrekening. Wel is het mogelijk om een constructie op te zetten om zo wél het geld naar de kat te laten doorstromen.

Huisdier laten ‘erven’ via een legaat onder last

Zo kan je bijvoorbeeld de erfenis toeschrijven aan de buurman, onder de last om voor het huisdier te zorgen. Indien de buurman dan de erfenis accepteert, moet hij mooi uitvoeren wat er allemaal in de lastomschrijving werd opgenomen. Dat kan gaan van het dagelijks borstelen tot zelfs de verplichting om jaarlijks de kat te begeleiden tijdens een luxueuze reis naar Hawaï. Het risico is natuurlijk dat de buurman dat te gek voor woorden vindt en daarom maar de erfenis verwerpt. Dan moet lieve Choupette maar naar de andere erfgenamen. Of naar het asiel…

Huisdier laten ‘erven’ via oprichting private stichting

In de praktijk kan je ook een private stichting oprichten. De private stichting moet dan een belangeloos doel hebben, bijvoorbeeld het voorzien in het levensonderhoud van Choupette. In de statuten wordt dat belangeloos doel nauwkeurig omschreven. De private stichting kan gewoon via een notarieel testament worden opgericht.

Ook hier ben je echter afhankelijk van anderen. Aan het hoofd van de private stichting zullen immers minimaal drie bestuurders staan. Het is natuurlijk belangrijk dat dit vertrouwenspersonen zijn die het beste willen voor jouw Choupette. Zekerheidshalve bouw je dan ook maar beter een aantal veiligheidsmiddelen in, bijvoorbeeld de afzettingsprocedure indien iemand Choupette toch naar het asiel wilt brengen.

Vervolgens zal je aan de private stichting werkingsmiddelen toekennen. De private stichting wordt dan de begunstigde in jouw testament. Het kan gaan om goederen (bv. een krabpaal en een woning voor Choupette) en om geld.

Tot slot moet je er ook aan denken wat er moet gebeuren indien lieve Choupette uiteindelijk komt te overlijden en jou in het hiernamaals zal vergezellen. Dan heeft de private stichting immers geen nut meer. Neem daarom vooraf op wat er met de rest van het vermogen moet gebeuren. Je kan het bijvoorbeeld doneren aan de buurvrouw of aan een vzw.

 

Geef een reactie