De burgerEconomieLeven & Wonen

Jouw woning verkopen via verschillende makelaars: neem het contract er even bij …

Wanneer je jouw woning wilt verkopen reken je mogelijks op een vastgoedmakelaar. Zo’n vastgoedmakelaar kent de markt als geen ander en kan een veel betere prijs bepalen. In ruil voor zijn harde werkt ontvangt de vastgoedmakelaar een commissie. Jij wilt uiteraard het maximale halen uit jouw woning en het ook zo snel mogelijk van de hand doen. Dan maar beroep doen op verschillende makelaars? Het kan, maar lees toch maar even het bemiddelingscontract door … Tenzij je natuurlijk twee keer commissie wilt betalen.

Het bemiddelingscontract

In het bemiddelingscontract wordt overeengekomen wat de vastgoedmakelaar voor jou zal doen en via welke kanalen hij of zij zal adverteren. Ook de te betalen commissie is in het bemiddelingscontract opgenomen, eventueel gekoppeld aan een minimumbedrag. De inhoud van het bemiddelingscontract is maatwerk, maar weet wel dat je als particulier wettelijke bescherming geniet. Zo zal er standaard een bedenktijd in het bemiddelingscontract zijn opgenomen.

Let op met exclusiviteitsbedingen

Vaker wel dan niet zal er in het bemiddelingscontract een exclusiviteitsbeding staan. Dit beding geeft aan dat gedurende een bepaalde periode de vastgoedmakelaar recht heeft op exclusiviteit. De vastgoedmakelaar heeft dan recht op zijn vergoeding, ongeacht of jij of een andere vastgoedmakelaar het pand verkoopt.  Zo’n exclusiviteitsbeding klinkt hard, maar bekijk het toch maar even door de ogen van de makelaar die tijd, geld en vrije tijd heeft opgeofferd om te adverteren en bezoekers rond te leiden. Het kan niet de bedoeling zijn dat een andere vastgoedmakelaar nadien met al die inspanningen gaat lopen.

In principe kan je na het aflopen van de afgesproken termijn wel beroep doen op een andere vastgoedmakelaar, maar vergeet het contract dan wel niet op te zeggen. En ga natuurlijk na wat het eerste contract aangeeft over de commissie bij verkoop na het aflopen van de bemiddelingsopdracht…

Bespreek een en ander met de makelaars

Wil je écht beroep doen op verschillende vastgoedmakelaars? Overleg dan vooraf goed en zorg ervoor dat er geen exclusiviteitsbeding wordt opgenomen. Soms hebben vastgoedmakelaars daar geen probleem mee en spreken ze onderling af wie welke taken op zich zal nemen, om vervolgens een eventuele commissie te verdelen. Dat kan vooral handig zijn indien je beroep doet op gespecialiseerde vastgoedmakelaars die alle twee een eigen netwerk hebben. Zo bereik je een veel groter doelpubliek.

Maar zomaar even beroep doen op een tweede vastgoedmakelaar omdat de eerste ‘onvoldoende presteert’? Dat is nooit een goed idee. Neem dat maar van me aan.

 

Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie