EconomieFiscaalZelfstandig & Vennootschap

Kan je een gratis gekregen investering afschrijven?

Het klinkt misschien een vreemde vraag, maar het komt vaker voor dan je denkt. Ten gevolge van een erfenis kan je misschien een wagen krijgen. En vervolgens kan je beslissen om de wagen beroepsmatig te gebruiken. Kan je zo’n gratis gekregen investering afschrijven?

Je kan een gratis gekregen investering afschrijving

Een auto is natuurlijk aan slijtage onderhevig. Daarom kan je ‘m afschrijven. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor een machine. Je kan er echter geen investeringsaftrek op toepassen.

Op welke waarde afschrijven?

Het voornaamste probleem is echter het bepalen van de waarde van de gratis gekregen investering. Afschrijven moet immers op de werkelijke waarde gebeuren.

Indien schenk- of erfbelasting verschuldigd is, dien je de hier aangegeven waarde over te nemen. Vergeet dan overigens niet om de schenk- of erfbelasting daarbij op te tellen. Fiscaal wordt dit dan aanzien als een aanschaffingskost en is dit ook gewoon fiscaal aftrek- of afschrijfbaar.

Indien het gaat om een handgift, zal je echter zelf de waarde moeten bepalen. Je kan beroep doen op een schatter of een en ander zelf schatten, bijvoorbeeld door je te baseren op de gemiddelde verkoopprijs op zoekertjeswebsites.

 

Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie