EconomieWerk & SociaalWerk en ontslag

Kan je het contract van een jobstudent vroegtijdig stopzetten?

Nu het academiejaar opnieuw begonnen is en de studenten opnieuw in de studentensteden toestromen, denk je er misschien aan om een aantal studenten aan te nemen. Uiteraard kies je in dat geval voor een studentenovereenkomst. Zo’n studentenovereenkomst heeft een aantal voordelen, maar kent ook een aantal bijzondere kenmerken. Hoe dan ook kan het ook met een student misschien wel eens mislopen. Dan stelt zich de vraag of je de studentenovereenkomst eenvoudig vroegtijdig kan beëindigen. We onderscheiden twee situaties.

Stopzetten studentenovereenkomst tijdens proefperiode

Waar de proeftijd niet meer bestaat in klassieke arbeidsovereenkomsten, is dat bij studentenovereenkomsten wel nog steeds het geval. Hier zal men de eerste drie werkdagen van de tewerkstelling steeds als een proefperiode beschouwen. Het voordeel: tijdens deze periode kan je de studentenovereenkomst steeds beëindigen zonder dat je een opzeg moet geven of een vergoeding moet betalen. Weet wel dat ook de student die optie heeft.

Stopzetten studentenovereenkomst na de proefperiode

Ook hier is er bij de studentenovereenkomst sprake van een bijzonderheid. Zo gaat het dan wel om een overeenkomst voor bepaalde tijd, maar heeft iedere partij toch de mogelijkheid om de studentenovereenkomst op te zeggen.

De gehanteerde termijn is afhankelijk van de duur van de overeenkomst en de vraag of de opzegging door de werkgever of door de student wordt gegeven. Indien de duur van de overeenkomst kleiner of gelijk is dan één maand gaat het respectievelijk om een termijn van drie dagen en één dag. Indien de duur van de overeenkomst groter is dan één maand, gaat het dan weer om respectievelijk zeven en drie dagen.

Opgelet: deze opzeggingstermijn gaat wel pas in op de maandag die volgt op de week waarin de opzeggingstermijn ter kennis werd gegeven.

Conclusie: Je kan het contract van een student eenvoudig stopzetten. Tijdens de proefperiode kan dat zelfs zonder opzeg of vergoeding. Na de proefperiode is er een beperkte opzeggingstermijn van toepassing.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie