Recent publiceerde de Europese Commissie verschillende correcties op de milieucriteria voor toeristische accommodaties. Het gaat onder andere om de energie-efficiëntie en de levering van elektriciteit uit hernieuwbare energie. Voor ons was het een eerste kennismaking met dit ecolabel. Zijn wij de ecologische barbaren of ligt het probleem elders?
Waarover gaat het?
Hotels en campings kunnen drager zijn van een Europese milieukeur. Hiervoor moeten ze voldoen aan verschillende criteria. Deze criteria worden ingedeeld in twee groepen:
- A-criteria: de aanvrager moet aan alle criteria voldoen;
- B-criteria: de aanvrager moet minstens 20 punten behalen.
De criteria zijn van toepassing op alle activiteiten die bestaan uit:
- Het verstrekken van diensten op het gebied van toeristische accommodaties en kampeerterreinen; en
- Het aanbieden van ondersteunende diensten op vlak van het bereiden en serveren van voedsel, vrijetijd, fitness, groenvoorzieningen, ruimtes voor bijzondere evenementen, sanitaire voorzieningen, informatiefaciliteiten voor collectief gebruik door kampeerders en was- en kookfaciliteiten.
Plezierreizen en vervoerdiensten vallen niet onder deze groep. Hotels en campings kunnen hier wel onder vallen. Toch kennen wij geen Belgische voorbeelden.
Wat krijgen hotels en campings in ruil?
In ruil voor het voldoen aan de gestelde vereisten mogen deze hotels en campings het EU Ecolabel dragen. Dat label geeft aan dat de accommodatie een milieuvriendelijke oplossing vormt voor toeristen. Via de Environment Ecolabel Catalogue kan je de verschillende hotels en campings met zo’n label raadplegen. Uiteraard moet dat ecotoeristen aanmoedigen om net dat hotel te kiezen. Win-win, dachten ze bij Europa.
Slechts één gegadigde in België
In België blijkt het initiatief maar op weinig succes te mogen rekenen. Met Hotel Fevery in Brugge telt België dan ook maar één drager van het prestigieuze label. In vergelijking met de 200 in Italië en de 115 groene exemplaren in Frankrijk blijven onze toeristische accommodaties duidelijk achterwege. Een exacte reden hebben we niet, maar waarschijnlijk ligt de gebrekkige communicatie en het ontbreken van een overheidscampagne aan de basis.
Maar goed: één hotel in België dus. Dat nu net hotel Fevery zo’n label kreeg, hoeft ons trouwens niet te verbazen. Het gaat om een ecologisch hotel waarbij de impact op het milieu beperkt wordt aan de hand van uiteenlopende ecologische technieken. Door middel van ecotips word je er als gast aangemoedigd om een ecologisch steentje bij te dragen. Ook aan de ontbijttafel wordt steevast gekozen voor biologische producten. Een nachtje boeken in hotel Fevery en het historische hart van Brugge ontdekken? Dat kan via deze website.