EconomieFiscaalZelfstandig & Vennootschap

Kind loon toekennen in eenmanszaak: doen of niet doen?

Je hebt een eenmanszaak en zoon- of dochterlief wenst deze zomer een centje bij te verdienen? Waarom dan niet gewoon vakantiewerk aanbieden in de eigen zaak? In de praktijk blijkt dat lang niet altijd even interessant. Het kind zal immers niet meer ten laste zijn waardoor je de belastingvrije som verliest. Maak daarom steeds de afweging tussen de voor- en nadelen.

Nadelen kind loon toekennen in eenmanszaak

Het belangrijkste nadeel haalden we al aan: het kind zal niet langer ten laste zijn. Het maakt hierbij niet uit hoeveel het kind verdiende, zelfs een kwartier betaalde arbeid volstaat al. Het gevolg? Je zal de zogenaamde belastingvrije som verliezen voor dat kind waardoor je op een groter inkomen belast zal worden. Het concrete gevolg hiervan moet bekeken worden in functie van het aantal kinderen dat je nog steeds ten laste hebt en het feit of je al dan niet fiscaal alleenstaand bent.

Houd bovendien ook rekening met de kinderbijslag. Tot het jaar waarin het kind achttien wordt, hoef je je in principe weinig zorgen te maken. Tussen het jaar waarin het kind achttien wordt en zijn vijfentwintigste verjaardag, zal het kind niet meer dan 250 uren per kwartaal mogen werken. Bovendien is er een uitzondering voorzien voor de maanden juli, augustus en september.

Voordelen kind loon toekennen in eenmanszaak

Anderzijds behoeft voorgaand nadeel ook enige relativering. De loonkosten zijn immers fiscaal aftrekbaar waardoor je een toename van de beroepskosten zal waarnemen. Ook hierdoor zal je minder belastingen moeten betalen. Terwijl de zogenaamde belastingvrije som van toepassing is op de lagere belastingtarieven, is dat niet het geval bij de aftrekbare beroepskosten. Hierdoor zal je via het toekennen van loon mogelijks minder belastingen moeten betalen dan wanneer het kind wel ten laste bleef. Weet bovendien dat het kind ook zelf recht heeft op een belastingvrije som, waardoor het loon voor het kind (gedeeltelijk) onbelast blijft.

Bijkomstig voordeel: genereert het kind extra winst door het in te schakelen in de onderneming? Dan moet ook die factor in rekening worden gebracht.

Maak de afweging

Of de voor- en nadelen tegenover elkaar opwegen, is afhankelijk van de specifieke situatie. Zo zal je moeten nagaan wat de gevolgen zijn voor zowel jezelf als jouw kind:

  • Wat is de fiscale invloed van het wegvallen van de belastingvrije som?
  • Wat is de fiscale invloed van het inboeken van een loonkost?
  • Wordt extra winst gegenereerd door het inschakelen van het kind? (breng reeds de fiscale gevolgen in kaart)
  • Wordt de belastingvrije som in hoofde van het kind overschreden? Wat zijn de gevolgen?
  • Valt de kinderbijslag weg? Welk bedrag gaat verloren?

In de praktijk zal het voor een beperkte tewerkstelling zelden aangeraden zijn. Schakel je het kind een volledige zomervakantie in? Dan ziet de situatie er volledig anders uit. Twijfel je? Ga dan ten rade bij jouw boekhouder: mogelijks bezorg je jouw kind een aangename vakantiejob en is het ook nog eens financieel en fiscaal voordeliger voor beide partijen.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie