BoeteStraf

Kom je niet naar het Vlaams terugkommoment rijbewijs B? Dit is de boete!

Zoals je intussen wel al weet is er binnen de Vlaamse rijopleiding B een terugkommoment voorzien. Dit terugkommoment is verplicht. Wie niet komt opdagen kan dan ook tegen een aantal sancties aanlopen. De boete is voor de decreetgever de eenvoudigste manier om het terugkommoment afdwingbaar te maken. In een nieuw Vlaams Besluit heeft men de sanctieprocedure uitgewerkt.

Nog niet meteen een boete, wel een aanmaning

De jonge bestuurder zal een uitnodiging ontvangen om een terugkommoment rijbewijs B te volgen. Wie daar geen tijdig gevolg aan geeft, zal vervolgens een aanmaning ontvangen van de toezichthouder (dit is de cel Rijopleiding en Vakbekwaamheid van het Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid). Op zich nog geen ramp, want de bestuurder heeft dan nog 2 maanden de tijd om de cursus alsnog te volgen. Wel moet je dan 51 euro extra betalen voor het terugkommoment rijbewijs B. Dit is geen boete maar toch al een onaangename meerprijs.

Nadien volgt een proces-verbaal

Onderneemt de bestuurder ook binnen die termijn van 2 maanden geen actie? Dan stelt de toezichthouder een proces-verbaal op. Dit proces-verbaal wordt dan overgemaakt aan de Procureur des Konings. De Procureur des Konings heeft vervolgens een termijn van 2 maanden om te beslissen wat de vervolgactie zal zijn. Zo kan de Procureur des Konings al dan niet een strafrechtelijke procedure opstarten. Enkel indien de Procureur des Konings dat niet doet, zal de handhavingsinstantie een boete opleggen.

Procureur des Konings start geen strafrechtelijke procedure op: boete tot 4.000 euro

Zelden zal de Procureur des Konings overgaan tot een strafrechtelijke procedure. In dat geval krijgt de handhavingsinstantie (dit is het afdelingshoofd van het Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid) wel zelf de bevoegdheid om een boete wegen de schending van het verplicht terugkommoment rijbewijs B op te leggen. Zo kan de handhavingsinstantie een geldboete opleggen tot 4.000 euro. Je ontvangt dan een betalingsverzoek met duidelijke instructies. Natuurlijk kan je wel nog zelf beslissen om in beroep te gaan tegen die boete.

Procureur des Konings start een strafrechtelijke procedure op

In dit geval zal de bestuurder voor de rechtbank moeten verschijnen. Dan zal de handhavingsinstantie uiteraard geen bestuurlijke boete opleggen. Echter hoeft dat niet te betekenen dat je vrijuit gaat, want de rechter kan en zal waarschijnlijk zelf sanctioneren…

 

Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie