EconomieZelfstandig & Vennootschap

Le Creuset krijgt boete van half miljoen door oneerlijke concurrentie

De BMA (Belgische Mededingingsautoriteit) heeft Le Creuset recent een boete opgelegd van bijna een half miljoen euro. Dit omwille van een ongeoorloofd prijsbeleid. Le Creuset is een Frans-Belgische producent van braadpannen in geëmailleerd gietijzer. Het zijn duurzame klassiekers waarbij het metaal in de oven wordt gesmolten. Het geldt als een kwaliteitsmerk met producten met een lange levensduur en een relatief hoog prijskaartje.

Boete voor inbreuk op concurrentiebeperkende overeenkomsten

De boete van de BMA is een gevolg van het beleid van Le Creuset. Le Creuset heeft namelijk via verticale prijsbinding getracht om een specifiek prijsniveau te handhaven. De bedoeling van Le Creuset was om vaste verkoopprijzen te hebben voor hun producten, ongeacht waar de consument ze koopt. Het gaat om een beperking op de vrije concurrentie. De inbreuk duurde meer dan zes jaar, wat ook een verklaring is voor de aanzienlijke boete die Le Creuset heeft gekregen.

Werkwijze van Le Creuset

Le Creuset heeft op verschillende manieren getracht om de prijzen vast te leggen. Zo paste het bedrijf sancties en pressietactieken toe als distributeurs afweken van de door Le Creuset doorgegeven prijzen. Het bedrijf volgde de prijzen nauwgezet op en ook bij promotionele activiteiten van distributeurs greep het in. Daarnaast gaf Le Creuset nauwgezet prijsinformatie door aan de distributeurs. Het gaat met andere woorden om tactieken om verkoopprijzen op te leggen. Dit is een inbreuk op artikelen IV.1, § 1 WER en 101, § 1 VwEU. Deze artikelen verbieden concurrentiebeperkende overeenkomsten tussen ondernemingen.

Schikkingsvoorstel is door Le Creuset aanvaard

De bekende keukengereiproducent heeft de inbreuk niet ontkend, waarop een schikking werd voorgesteld en aanvaard. De inbreuken kosten de producent ongeveer een half miljoen euro. Door in te grijpen, heeft de BMA nogmaals onderstreept dat bedrijven eerlijke prijzen dienen te hanteren en dat een gezonde concurrentie voor iedereen van belang is, met inbegrip van de consument. De complete beslissing van het auditoraat is op het moment van schrijven nog niet gepubliceerd.

Geef een reactie