In de pers

Maak nog snel de nummerplaat van jouw speedpedelec in orde!

In een eerder artikel had ik het al over de vele moeilijkheden waarmee we te maken kregen bij het inschrijven van een elektrische fiets. Alles had te maken met het ontbreken van een certificaat van overeenstemming. Zo’n COC is immers noodzakelijk om de elektrische fiets in te schrijven, maar kon zelden door de fabrikant of verkoper worden afgeleverd. Daarom heeft de wetgever aan een oplossing gewerkt en was er een tijdelijk gedoogbeleid: tot 11 december 2018 mocht men zonder nummerplaat rondrijden. Die datum begint nu echt wel te naderen. Maak daarom nog snel de nummerplaat van jouw speedpedelec in orde. In het andere geval riskeer je immers een boete van 160 euro.

De nummerplaat van jouw speedpedelec regelen via de fietshandelaar

Vraag in de eerste plaats altijd na bij jouw verkoper of jouw speedpedelec gehomologeerd is en men dus de noodzakelijke documenten kan afleveren. Is dat het geval? Contacteer dan jouw verzekeraar opdat hij de speedpedelec kan inschrijven bij de DIV en jij een kleine nummerplaat per post krijgt toegezonden.

Zelf jouw speedpedelec laten homologeren

In vele gevallen zal jouw fietshandelaar je niet verder kunnen helpen en zal je zelf contact moeten opnemen met de bevoegde regionale homologatiedienst:

RegioBevoegde dienst voor homologatieAdresMail
VlaanderenDepartement Mobiliteit en Openbare Werken, Afdeling Beleid Mobiliteit en Technische Keuring, Cel Homologatie en Technische KeuringKoning Albert II-laan 20, bus 2, 1000 Brusselhomologatie.voertuigen@mow.vlaanderen.be
WalloniëSERVICE PUBLIC DE WALLONIE (SPW), Direction générale de la Mobilité et des Voies hydrauliques, Direction Certification et Homologation – Cap NordBoulevard du Nord, 8, 5000 Namurhomologation.vehicules@spw.wallonie.be
BrusselBRUSSEL MOBILITEIT, Directie VerkeersveiligheidVooruitgangstraat 80 bus 1, 1035 Brusselhomologatie@gob.irisnet.be

De bevoegde diensten zullen de homologatie verzorgen, waarna je de preregistratie kunt regelen via de kantoren van bpost. Je zal vervolgens het witte inschrijvingsformulier daar krijgen, waarna je ook gewoon naar de verzekeringsmakelaar kan trekken.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie