EconomieFiscaalZelfstandig & Vennootschap

Jouw maatpak in jouw kosten steken: kan dat?

In principe zijn kledingkosten niet fiscaal aftrekbaar. In sommige welbepaalde gevallen is dat echter wel het geval. Dat is zo bij bijzondere kledingstukken die aangepast zijn aan het werk dat je verricht en wegens de aard van het beroep gebruikelijk, noodzakelijk of verplicht zijn. Bovendien mogen diezelfde kledingstukken niet als vrijetijds-, reis-, ceremonie-, avond- of stadskledij aangemerkt worden of gebruikt kunnen worden. Wat met andere woorden wel onder de definitie van aftrekbare kledingkosten valt: de werkoverall van een garagist, de werkvest van een slager en de speciale outfits voor laboratoriummedewerkers.

Kan je een maatpak in de kosten steken?

Het antwoord op die vraag is negatief. Een maatpak is immers geen beroepskledij en kan ook privé gedragen worden. Soms tracht men daarop dan maar open kaart te spelen en deel van de kosten al vooraf als privé te bestempelen. Echter is dat een nog minder goed idee: dan geef je zelf aan dat je het kostuum ook privé draagt, waardoor het al helemaal niet meer aan de vereisten van specifieke beroepskledij voldoet.

Betere oplossing: naam van zaak vermelden

Mogelijks is het daarom beter om de naam van jouw zaak op de kledingstukken te vermelden. Bij een maatpak zal dat natuurlijk afbreuk doen aan de uitstraling, maar voor een shirt hoeft dat echt niet het geval te zijn. In het verleden oordeelde men immers al dat het hier ging om reclamekosten. Ook boekhoudkundig kan je ze zo vermelden. Hierop is de btw dan wel gewoon aftrekbaar. Helemaal sluitend is het niet, maar het verhoogt wel de kans op slagen.

Geef een reactie