Vanaf 21 september 2024 moet elke webshop in België minstens twee verschillende leveringsopties aanbieden. Deze verandering, bedoeld om zowel de consument meer keuze te geven als het milieu te sparen, kan je winkelervaring flink beïnvloeden. Deze nieuwe verplichting is het gevolg van het invoeren van het artikel VI.45/2 in het Wetboek Economisch Recht. Niet alleen webshops dienen minstens twee verschillende leveringswijzen aan te bieden, ook bijvoorbeeld televerkopers en postorderbedrijven zijn dit vanaf 21 september verplicht.
Nieuwe vereisten voor leveringsopties
Als je graag online winkelt, ken je de spanning van het wachten op een pakketje. Dan is het erg vervelend dat het net wordt geleverd wanneer jij niet thuis bent. Tot nu toe kon een webshop zelf beslissen hoe ze jouw bestellingen leverden, maar dat gaat veranderen. De Belgische overheid heeft namelijk besloten dat meer flexibiliteit in leveringsopties nodig is. Dit betekent dat je vanaf 21 september kunt kiezen uit minimaal twee leveringswijzen per webshop. Of je nu je pakketje thuisbezorgd wilt hebben, bij een afhaalpunt wilt ophalen of zelfs bij de buren wilt laten afleveren, de keuzes zullen in ieder geval uitgebreider zijn.
Waarom deze verandering?
Je vraagt je misschien af waarom er zo’n nadruk ligt op verscheidene leveringsopties. De reden is tweeledig: milieu en keuzevrijheid voor de consument. De e-commercesector heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt, wat ook heeft geleid tot meer verkeer door leveringsvoertuigen. Dit heeft een niet te negeren effect op de luchtkwaliteit, vooral in stedelijke gebieden. Door webshops te verplichten meer leveringsmethodes aan te bieden, hoopt de overheid de uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen te verminderen. De kans is namelijk groter dat er een geschikte leveringsoptie is waarbij het pakje meteen bezorgd kan worden, zonder dat het nodig is om het verschillende keren aan te bieden.
Uitzonderingen op de regel
Als consument heb je binnenkort dus meer controle over hoe en waar je jouw bestellingen ontvangt. Dit kan vooral handig zijn als je overdag niet thuis bent of als je liever je pakketten op een specifieke locatie ontvangt. Webshops zullen de beschikbare leveringsopties, alsook de bijbehorende kosten, duidelijk moeten aangeven. Hierdoor kun je beter nagaan welke optie het beste voor jou werkt.
Hoewel de regel geldt voor de meeste online aankopen, zijn er enkele uitzonderingen. Als een webshop bijvoorbeeld alleen grote meubels verkoopt die moeilijk te vervoeren zijn of als het gaat om afhaalmaaltijden die snel moeten worden geleverd, dan kan het zijn dat deze webshops vrijgesteld zijn van het aanbieden van meerdere leveringsopties. Daarnaast geldt deze regel enkel voor leveringen in België. Hoe dan ook blijft het mogelijk om enkel afhalen als optie aan te bieden, zonder een tweede optie. Ook jonge ondernemingen worden onder voorwaarden vrijgesteld.
Als er echt een goede reden is waarom een webshop slechts één leveringswijze kan aanbieden, hoeft men dit niet te doen. Maar het gaat echt om uitzonderlijke situaties. De voorwaarde is bovendien dat men dan goed uitlegt waarom er geen andere optie is, bijvoorbeeld bij de leveringsvoorwaarden en bij het product zelf. Deze uitzondering kan bijvoorbeeld worden gebruikt door verkopers van dure juwelen die het risico lopen om tijdens het transport te worden gestolen. Deze verkopers zullen de juwelen enkel met de nodige beveiliging willen verzenden en niet bij de buren willen afleveren.
Vanaf 21 september 2024
De nieuwe regels gelden vanaf 21 september 2024. In de praktijk zullen webshops al eerder hun systemen en processen dienen aan te passen. Ook de algemene voorwaarden en de leveringsvoorwaarden dienen wellicht te worden aangepast. Het staat webshops ook vrij om meer te doen dan wat de wet verplicht. Zo kunnen ze meer dan twee leveringsopties aanbieden en actief informeren over de milieu-impact.