BoeteStraf

Wat als je niet akkoord bent met de Gentse LEZ-boete?

De Brusselse lage-emissiezone kennen we allemaal al. In Vlaanderen heeft momenteel enkel Antwerpen zo’n lage-emissiezone, maar op 1 januari 2020 voert ook Gent een lage-emissiezone in. Men verwacht dat ook Willebroek en Mechelen spoedig een lage-emissiezone zullen invoeren. Door de toevloed aan lage-emissiezones zullen steeds meer bestuurders tegen een LEZ-boete aanlopen, die in Vlaanderen tussen de 120 en 480 euro kan bedragen (wettelijke grenzen waarbinnen de gemeente haar tarieven kan bepalen). In Gent zal de boete 150 euro per overtreding bedragen. Ben je niet akkoord met de ontvangen boete? Dan kan je die op twee manieren aanvechten.

Interne beroepsprocedure

In de eerste plaats is er een interne beroepsprocedure voorzien bij de beboetingsambtenaar. De beboetingsambtenaar wordt aangewezen door de gemeenteraad, zoals ook te lezen is in het reglement voor een lage-emissiezone in Gent. Voor de Gentse lage-emissiezone verstuur je het bezwaarschrift naar:

Stad Gent – Dienst Milieu en Klimaat
T.a.v. Administratie lage-emissiezone
Botermarkt 1
9000 Gent

Hiervoor heb je als bestuurder een termijn van dertig dagen die begint te lopen vanaf de kennisgeving. Je brengt hiervoor je verweermiddelen aan. Het volstaat bijvoorbeeld om aan te tonen dat jij niet de bestuurder van het voertuig was, zonder dat je verplicht bent om de werkelijke bestuurder aan te wijzen (wat in de Wegverkeerswet wel verplicht is). Als je kan bewijzen dat je op het moment van de overtreding op het werk was, in het ziekenhuis lag of eender waar elders aanwezig was, ontloop je dan ook de LEZ-boete. Ook wanneer je bij wegenwerken een omleiding moet volgen, die doorheen een Gentse lage-emissiezone loopt, kan je de boete ontlopen.

Het kan echter ook gebeuren dat de beboetingsambtenaar je verweer te magertjes vindt. In dat geval zal hij je daarvan met een aangetekende en gemotiveerde brief op de hoogte brengen. De beboetingsambtenaar moet dit tijdig doen, want binnen de interne beroepsprocedure is voorzien dat de boetebeslissing vervalt wanneer de beboetingsambtenaar niet binnen zestig dagen na ontvangst van de betwisting reageert. In principe loont het dan ook telkens de moeite om een omstandig verweerschrift in te dienen en vervolgens de termijn van zestig dagen af te wachten.

Beroepsprocedure bij de Politierechtbank

Ontvang je tijdig een negatief respons van de beboetingsambtenaar? Dan heb je opnieuw een termijn van dertig dagen om beroep in te stellen bij de Politierechtbank. De Politierechtbank zal de feiten dan opnieuw bekijken, maar ook rekening houden met de proportionaliteit van de boete. De Politierechtbank kan de boete herzien of bevestigen.

 

Geef een reactie