Wanneer je prestaties, databanken of werken van auteurs, producenten of uitvoerende kunstenaars wilt reproduceren of meedelen, moet je over hun toestemming beschikken. Dat is ook logisch, want het is de auteur die over de exclusieve rechten beschikt en die vrij mag beslissen over de exploitatiewijzen met betrekking tot zijn werk. Toch tracht de wetgever een evenwicht te vinden tussen de rechten van (sommige bijzondere) gebruikers en deze van de auteur en daarom heeft men ook verschillende uitzonderingen voorzien. De kinderopvang wordt nu aan dat lijstje toegevoegd.
De diverse uitzonderingen op het auteursrecht
De wetgever heeft uiteenlopende uitzonderingen voorzien. Zo kan er, indien er aan een aantal voorwaarden is voldaan, vrij geciteerd worden uit literaire, grafische, audiovisuele en plastische werken. Ook ten aanzien van het onderwijs heeft men talloze uitzonderingen voorzien, net zoals voor o.a. de kosteloze privé-uitvoering in familiekringen, boeken voor mensen met een leesbeperking, bibliotheken, musea, archieven en parodieën. En er zijn nog heel wat andere gevallen waarbij de wetgever, onder strikte voorwaarden, enkele uitzonderingen wenselijk achtte.
Voortaan ook uitzondering auteursrecht voor kinderopvang
Nu wordt ook de kinderopvang aan dat lijstje toegevoegd. De wetgever koppelt er wel de voorwaarde aan vast dat de reproductie of mededeling door de kinderopvang moet gebeuren binnen hun pedagogische activiteiten. Bovendien moet de kinderopvangdienst ook officieel erkend of opgericht zijn. Het gevolg is dat zij vrij verhaaltjes, muziek en liedjes mogen gebruiken zonder zich over het auteursrecht zorgen te moeten maken. En dit vanaf 31 mei 2019.